Vedci spochybnili rodostrom dinosaurov

Vedci spochybnili viac ako 100 rokov uznávaný genealogický strom dinosaurov. Tieto živočíchy z druhohôr, ktoré dominovali živočíšnej ríši vyše 130 miliónov rokov, boli doteraz považované za "desivé jaštery" či "obrovské plazy". So stále novo sa objavujúcimi pozostatkami o dinosauroch zisťujú odborníci veľkú rôznorodosť medzi týmito tvormi.

27.03.2017 16:00
debata

Viac ako 100 rokov platí rozdelenie dinosaurov do dvoch skupín: plazopanvových (Saurischia), kam patria všetky mäsožravé dinosaury (Tyrannosaurus rex, Giganotosaurus či Spinosaurus) a veľké bylinožravé dinosaury (Brontosaurus alebo Diplodocus), a vtákopanvových (Ornithischia), kam patria pancierované dinosaury a ornitopódy (napríklad Iguanodon). Vedci z Cambridgeskej univerzity a londýnskeho Múzea prírodnej histórie to teraz spochybnili.

Podľa spoluautora štúdie Matthewa Barona s Cambridgeskej univerzity sú theropody oveľa bližšie vtakopanvovým, novo pre nich zaviedli skupinu Ornithoscelida. Do pôvodnej skupiny Saurischia, odkiaľ by mali byť theropody vyradené, majú po novom patriť zvláštne dvojnohé mäsožravé dinosaury zo skupiny Herrerasauria.

Vedci v štúdii tiež o zhruba desať miliónov rokov dozadu posunuli prvý výskyt dinosaurov na Zemi. Údajne sa objavili asi pred 247 miliónmi rokov, a to najprv na severnej pologuli. „Tento objav bol pre nás úplným šokom, pretože bol proti všetkému, čo sme doteraz o nich poznali,“ povedal Baron.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #rodokmeň #pozostatky