Slon africký spí najmenej zo všetkých cicavcov

Voľne žijúce slony africké v priebehu 24 hodín spia iba dve hodiny, väčšinou v noci. S odkazom na štúdiu juhoafrických univerzitných vedcov o tom informoval spravodajský web BBC. Ak je to naozaj tak, znamenalo by to, že slony spia najmenej zo všetkých cicavcov.

03.04.2017 14:00
slon, zviera Foto:
Slony v zoo spia dlhšie ako ich diví príbuzní.
debata

Vedci sledovali dva voľne žijúce slony v Botswane, aby zistili viac o ich prirodzenom spánkovom režime. Slony v zoologických záhradách prespia asi štyri až šesť hodín denne. Naproti tomu slony v prírode spali iba dve hodiny. Niekedy však samice slona zostali hore aj niekoľko dní v jednom kuse. V tomto čase slony prekonávali veľké vzdialenosti. Podľa vedcov možno utekali pred levmi a pytliakmi. Do takzvanej REM fázy spánku, ktorú charakterizujú rýchle pohyby očí a sny, sa slony dostali raz za každé tri až štyri dni. Spali pritom v ľahu a nie postojačky.

„Slony spia najkratší čas zo všetkých cicavcov, čo súvisí s tým, aké veľké majú telá. Vyzerá to tak, že sny sa im zdajú len každé tri až štyri dni. Ak vezmeme do úvahy ich dobrú pamäť, musíme sa opäť zamyslieť nad tým, do akej miery je pravdivá teória o tom, že REM fáza spánku súvisí s inteligenciou,“ povedal biológ z Juhoafrickej univerzity Witwatersrand Paul Manger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Zvieratá #cicavce #slon
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy