Dávny dinosaurus chodil ako krokodíl

Vedcom sa podarilo identifikovať jedného z najstarších známych dinosaurích príbuzných. A zistili, že vôbec nevyzerá tak, ako predpokladali.

19.04.2017 14:00
debata
zväčšiť Na rozdiel od predpokladov dávny bratranec... Foto: ILUSTRÁCIA: MACN/GABRIEL LIO
dinosaurus Na rozdiel od predpokladov dávny bratranec dinosaurov Teleocrater rhadinus chodil po štyroch a bol podstatne väčší, ako sa predpokladalo.

Pôvodne prevládal názor, že najstarší pra-pra-bratranci dinosaurov boli drobní a chodili po dvoch končatinách. No Teleocrater rhadinus bol dlhý dva až tri metre, mal dlhý krk aj chvost a chodil po štyroch, uvádza nová štúdia uverejnená v časopise Nature.

Dinosaury sú súčasťou väčšej skupiny plazov známej ako archosauria, ktorá sa rozdelila na „vtáčiu“ vetvu zahŕňajúcu pterosaury, dinosaury a súčasné vtáky, a „krokodíliu“ vetvu, medzi ktorej žijúcich členov patria krokodíly a aligátory.

Paleontológovia sa dlho snažili predpovedať, ako by mohli plazy z tejto vtáčej vetvy vyzerať krátko po tom, čo sa oddelili od krokodílej vetvy. Žiadnu z ich úvah však nebolo možné potvrdiť pre nedostatok fosílií z prechodného obdobia, počas ktorého sa po zemi začali preháňali dinosaury zhruba v období od polovice do konca triasu pred asi 230 miliónmi rokov.

Mnohí vedci došli k záveru, že línia živočíchov, z ktorých vzišli lietajúce pterosaury a neskôr dinosaury (z ktorých sa neskôr vyvinuli vtáky, potomkovia tejto „vtáčej“ línie archosauria), pôvodne vyzerali ako dvojnohé tvory vo veľkosti kurčaťa a podoby dinosaura. „Existuje ešte veľká kopa toho, čo nevieme, najmä pokiaľ ide o onú veľkú skupinu, ku ktorej dinosaury patrili – archosauria,“ povedal hlavný autor štúdie Sterling Nesbitt, paleontológ špecializujúci sa na stavovce z Virgínskej polytechnickej univerzity.

Fosílie druhu Teleocrater nájdené v roku 1933 v Tanzánii, ku ktorým v roku 2015 pribudli ďalšie časti objavené neďaleko pôvodného nálezu, však dokazujú, že predstava dinosaurieho kurčaťa zrejme nie je správna. Vedci z fosílií starých asi 245 miliónov rokov vyvodili, že Teleocrater chodil po štyroch končatinách a skôr než vtákovi sa podobal krokodílovi – alebo varanovi komodskému, obriemu plazovi, ktorý žije v Indonézii a je známy tiež ako komodský drak.

„Aj tento nález však prináša viac otázok ako odpovedí,“ dodal Nesbitt. Tím sa preto chystá znovu vypraviť do južnej Tanzánie a hľadať ďalšie kúsky skladačky, ktoré by doplnili kostru Teleocratera, ako aj informácie o ňom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus