Na Zemi rastie 60 065 známych druhov stromov

Predstavitelia organizácie Botanical Gardens Conservation International (BGCI) zostavili zoznam všetkých známych druhov stromov a následne vytvorili ich online databázu.

19.04.2017 15:00
strom, prales Foto:
Najviac druhov stromov rastie v Brazílii. Ilustračné foto.
debata

Použili na to údaje od svojich 500 členských botanických inštitúcií z celého sveta, na základe ktorých zistili, že súčasný počet známych druhov stromov je 60 065. To predstavuje dvadsať percent všetkých krytosemenných a nahosemenných rastlín. Tento počet sa však s pravdepodobnosťou čoskoro zvýši, keďže každoročne vedci popíšu približne dvetisíc nových druhov rastlín.

Až 45 percent všetkých druhov stromov sa nachádza v desiatich čeľadiach, pričom najpočetnejšie z nich sú bôbovité, marenovité a myrtovité. Najviac druhov – až 8 715, rastie v Brazílii, za ktorou nasledujú Kolumbia a Indonézia. Takmer 58 percent druhov sa vyskytuje iba v jednej krajine, z toho najviac v Brazílii, Austrálii, Číne, ako aj v ostrovných štátoch ako Madagaskar, Papua-Nová Guinea či Indonézia. S výnimkou polárnych oblastí, kde nerastú žiadne stromy, sa najmenej druhov vyskytuje v subarktickom pásme Severnej Ameriky, a to menej než 1 400. Približne 300 druhov vedci označili ako kriticky ohrozené, keďže z nich vo voľnej prírode rastie menej než 50 jedincov. Predstavitelia BGCI plánujú teraz tento zoznam využiť na určenie stupňa ohrozenia všetkých známych druhov stromov, pričom tento cieľ chcú splniť do roku 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #strom