Prach zabíja milióny ľudí

V 14. storočí pomáhala nútená izolácia tovaru a osôb pri príchode do prístavu - známa ako karanténa - obmedziť šírenie moru v Európe. Dnes je všetko inak. Globalizácia spôsobila, že tieto opatrenia sú neúčinné.

24.04.2017 14:00
prach, umrtia, ovzdušie Foto:
Jemné čiastočky prachu sa dokážu dostať do oblastí veľmi vzdialených od miesta ich pôvodného vzniku.
debata

Jemné prachové častice prekonávajú hory a oceány a vyvolávajú každoročne predčasnú smrť miliónov ľudí aj v oblastiach, ktoré sú veľmi vzdialené od zdrojov znečistenia. Uvádza to štúdia zverejnená v časopise Nature.

Na danej štúdii sa podieľalo 14 výskumných ústavov zo Spojených štátov, z Číny a Európy. Vedci skúmali frekvenciu výskytu kardiovaskulárnych chorôb, infarktov, pľúcnych nádorov a ďalších chronických ochorení dýchacích orgánov v 228 krajinách a porovnávali to s koncentráciou a modelmi šírenia polietavého prachu (PM 2,5).

Autori štúdie odhadujú, že z 3,45 milióna predčasných úmrtí vo svete spôsobených v roku 2007 polietavým prachom, bolo 12 percent vyvolaných emisiami produkovanými v inej časti sveta a 22 percent súviselo s produkciou tovarov a služieb spotrebovávaných na inom mieste. Tento jav je obzvlášť viditeľný v oblastiach v blízkosti veľkých centier produkcie.

Na čele zoznamu znečisťovateľov je Čína, ktorej emisie vyvolali viac než dvojnásobok úmrtí spôsobených emisiami v ktorejkoľvek inej krajine. Ázijský hospodársky obor je na prvom mieste v počte obetí produkcie spotrebného tovaru určeného pre západné trhy: v roku 2007 to bolo viac ako 108-tisíc predčasných úmrtí. Vedci zdôrazňujú, že zníženie výrobných nákladov je pre konečného spotrebiteľa dvojsečné: na jednej strane sa zníži počet obetí znečistenia, na strane druhej sa však výroba presúva do rozvojových krajín, kde sú zákony týkajúce sa životného prostredia menej prísne.

„Naša štúdia ukazuje, že prenos jemného prachu na veľké vzdialenosti má výrazné dosahy na zdravie v celých regiónoch,“ vysvetľuje profesor Východoanglickej univerzity Dabo Guan. „Medzinárodný obchod globalizuje úmrtnosť spojenú a atmosférickým znečistením, keď sa tovar vyrába a spotrebúva v rôznych regiónoch,“ citoval ho taliansky denník La Repubblica.

Podľa vedcov by bolo efektívne nastoliť takú regionálnu politiku, keď by sa regulovala kvalita vzduchu a znečisťujúce emisie by boli zdanené. Cieľom je zabrániť presunu firiem do krajín, ktoré nemajú prísne zákony týkajúce sa životného prostredia, a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia.

Zlepšenie technológií kontroly znečistenia v Číne a v Indii by malo obrovský úžitok pre zdravie obyvateľov celej planéty. Medzinárodná spolupráca pri podpore znižovania emisií a znečistenia spojených s medzinárodným obchodom by mala mať svoje miesto v agende Spojených národov, zdôraznili vedci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #úmrtia #prach