Pre koralové útesy je nádejou ocot

Hviezdicu tŕnistú, ktorá devastuje koralové útesy naprieč Tichým a Indickým oceánom, možno zlikvidovať obyčajným kuchynským octom. Prišli na to austrálski vedci, ktorí v tejto metóde vidia nádej pre odumierajúce koraly Veľkého bariérového útesu.

02.05.2017 14:00
koraly Foto:
Hviezdice tŕnisté (Acanthaster planci) vysávajú život z koralov, ktoré už aj tak trpia otepľovaním vôd oceánov a morí.
debata

Hviezdica tŕnistá je druhou najväčšou hviezdicou na svete. V rozpätí dosahuje 25 až 30 centimetrov. Živí sa prevažne koralmi. Hviezdice do ich schránok vypustia svoje tráviace enzýmy, tým sa telá koralov rozpustia a hviezdice natrávený obsah nasajú do svojho žalúdka. Jeden jedinec môže takto skonzumovať päť až šesť štvorcových metrov koralov za rok. Na mieste potom zostávajú iba mŕtve schránky koralov.

Hviezdice tŕnisté sa v posledných rokoch v oblasti Veľkého bariérového útesu premnožili. Podľa niektorých odborníkov k tomu prispelo znečistenie oceánov aj lov ich prirodzených nepriateľov.

Na zabíjanie hviezdic sa doteraz používali drahé chemikálie. Testy expertov z austrálskej Univerzity Jamesa Cooka však ukázali, že rovnakú službu dokáže splniť aj bežný ocot, ktorý je podľa nich neškodný pre okolie a zároveň je veľmi lacný.

Pomerne prácna metóda

Vedúca štúdie Lisa Bostromová-Einarssonová uviedla, že hviezdice tŕnisté, do ktorých bol injekčne aplikovaný ocot, 48 hodín nato uhynuli. Vedci pokus vykonávali na štyroch miestach útesu, ktoré následne podrobili šesťtýždňovému sledovaniu. Žiadne negatívne dopady na ostatné živé organizmy nezaznamenali. Vedci však upozornili, že metóda je pomerne prácna. Potápači totiž musia injekčne vstreknúť ocot do každej hviezdice, aby ju usmrtili. Stále však ide o menšiu námahu, ako keď sa majú hviezdice vyťahovať z vody a až potom ničiť, konštatovali.

V roku 2012 austrálske úrady publikovali rozsiahlu štúdiu týkajúcu sa Veľkého bariérového útesu, podľa ktorej plocha, ktorú koraly pokrývajú, sa za uplynulých 27 rokov zmenšila o viac ako 50 percent. Hlavnou príčinou úbytku boli podľa vedcov ničivé búrky, ktoré spôsobili okolo 48 percent škôd, hneď na druhom mieste boli hviezdice, ktoré vraj môžu zhruba za 42 percent škôd. Zvyšných desať percent má na svedomí otepľovanie mora v dôsledku klimatických zmien.

Otepľovanie ničí čoraz viac koralov

Tento odhad spred piatich rokov však nemusí byť aktuálny. Podľa novších výskumov globálne otepľovanie tzv. „bielením“ likviduje čoraz viac koralov. Postihnutých je už údajne takmer 93 percent územia Veľkého bariérového útesu pri východnom pobreží Austrálie. Farbu útesu dodávajú riasy, ktoré koralom dopravujú výživné látky z morskej vody a vďaka ktorým koralové kolónie rastú. Keď je voda v oceáne príliš teplá, koraly sa začnú rias zbavovať. Ľahko vyblednuté koraly sa môžu pri poklese teploty vody ešte spamätať, horšie postihnuté „hladujúce“ koraly sú náchylnejšie na choroby a umierajú. „Podľa našich odhadov je takmer 50 percent koralov už mŕtvych alebo umiera,“ povedal austrálsky morský biológ Terry Hughes na základe leteckých i podmorských pozorovaní. Najhoršie zasiahnutá je severná časť útesu, južná časť má vraj, naopak, nádej, že by sa mohla relatívne rýchlo spamätať.

Veľký bariérový útes má viac ako dvetisíc kilometrov na dĺžku a dva až 150 kilometrov na šírku. Je domovom zhruba 400 druhov koralov, 240 druhov vtákov a 1 500 druhov rýb. Útes, ktorý je na zozname UNESCO, je tiež obľúbenou destináciou turistov. Každoročne prispieva austrálskemu hospodárstvu viac ako siedmimi miliardami austrálskych dolárov a zaisťuje živobytie asi 70-tisíc ľudí.

Dobrá správa

Podľa vedkyne Bostromovej-Einarssonovej je nová metóda likvidácie hviezdic dobrou správou, ale úplne vykoreniť škodcu sa týmto spôsobom nepodarí. „Na Veľkom bariérovom útese sú milióny hviezdic a každá samica vyprodukuje za jediné obdobie rozmnožovania okolo 65 miliónov vajíčok. Bolo by potrebné vyvinúť masívne úsilie, aby sa ich podarilo po jednej všetky pozabíjať. Vieme však, že sme schopní týmto spôsobom zachrániť jednotlivé časti útesu,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koraly #ocot #hviezdice #koralové útesy