Ako vlk naučil psa prosiť o odpustenie

Vari každý videl, ako sa pes dokáže tváriť previnilo, ako skláňa hlavu a má kajúcny, smutný pohľad. Najlepší priateľ človeka sa tvári previnilo a snaží sa dojať svojho pána, keď je potrestaný napríklad za to, že zničil zariadenie bytu alebo ho znečistil. Veda už dokáže vysvetliť motiváciu tohto správania, ktoré je pre psov také charakteristické.

09.05.2017 15:00
pes Foto:
Jeden z charakteristických prejavov priznania viny.
debata

Americký biológ Nathan Lents sa tejto problematike venoval v štúdii zverejnenej v časopise Psychology Today. V nej ukázal, ako toto správanie psov siaha hlboko do minulosti a ako bolo spôsobom, ktorým si pes zaisťoval prežitie.

Podľa Lentsa totiž pes vedel urobiť previnilý výraz skôr, ako bol domestikovaný človekom. Aj vlky vedia zaujať podobný postoj – teda charakteristický sklon hlavy, ktorého cieľom je vyhnúť sa očnému kontaktu, a chvost stiahnutý medzi nohami. Takýto postoj zjavnej podriadenosti zaujímajú pred svojimi druhmi vždy, keď sú si vedomé, že sa dopustili chyby. A to aj pre činy, ktoré sa môžu zdať banálne, ale v skutočnosti nie sú. Napríklad keď pri hre uhryznú svojho druha príliš silno. Vlk v podstate žiada o odpustenie za svoje chyby a snaží sa predísť tomu, že bude vyhnaný zo svorky.

Takémuto vyhnanstvu sa zviera snaží zabrániť všetkými spôsobmi, pretože bez svorky by mohlo prísť o život. Pravdepodobnosť záchrany je totiž úzko spojená so vzájomnou pomocou medzi členmi skupiny. Inak povedané, ide zrejme o mechanizmus, ktorý vznikol v priebehu evolúcie a ktorý sa u vlka rozvinul vďaka zdravému inštinktu sebazáchovy a ktorý je spojený s jeho podstatou ako spoločenského zvieraťa.

Psy, ktoré sa zabývali v domovoch miliónov ľudí, nerobia nič iné, iba reprodukujú dávny postoj naznačujúci podriadenosť. V tomto prípade sa tak nesprávajú voči svojim druhom, ktoré zaujímajú v hierarchickom rebríčku dôležitejšiu úlohu (tie, čo zastávajú vodcovskú pozíciu, to nikdy nerobia), ale práve voči človeku, ktorý je pre psa oddávna dominantný a ktorému nemožno odporovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #vlk