UNESCO má vážne obavy o Veľkú koralovú bariéru

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru má "vážne obavy" o osud koralov vo Veľkej koralovej bariére a vyzýva na urýchlené kroky na jej záchranu. Uvádza sa to v správe, ktorú UNESCO vypracovalo pre Výbor svetového dedičstva a zverejnilo v Paríži.

12.06.2017 13:00
Globálne otepľovanie, koraly, riasy Foto:
Globálne otepľovanie koraly pripravuje o symbiotické riasy, ktoré im zabezpečujú výživu.
debata

Najväčším ohrozením pre tento 2¤300 kilometrov dlhý podmorský útes pri Austrálii je podľa správy UNESCO globálne otepľovanie. Úhyn koralov totiž spôsobuje najmä zvyšujúca sa teplota vody. Tá koraly pripravuje o symbiotické riasy, ktoré im zabezpečujú výživu.

Správa je kritická aj k austrálskej vláde, ktorá v tejto záležitosti podľa UNESCO postupuje príliš pomaly. Veľkú koralovú bariéru ohrozuje podľa správy pokračovanie ťažby lesného porastu v pobrežných častiach austrálskeho štátu Queensland, ako aj používanie pesticídov v austrálskom poľnohospodárstve.

Austrálska vláda reagovala vyhlásením, podľa ktorého sa proti úhynu koralov vo Veľkej koralovej bariére pokúša bojovať. V spoločnom vyhlásení ministerky zahraničných vecí Julie Bishopovej a ministra životného prostredia Josha Frydenberga sa uvádza, že austrálska vláda správu OSN víta a bude naďalej v spolupráci s vládou Queenslandu pokračovať v aplikácii opatrení, ktoré si vytýčila.

Podľa nedávnej správy Národného parku Veľká koralová bariéra uhynulo v tomto podmorskom útvare až 29 percent koralov, čo je o sedem percent viac, ako vedci odhadovali v polovici roka 2016. Najhorší úhyn zaznamenali v oblasti okolo severoaustrálskeho mesta Port Douglas, kde zomrelo až 70 percent koralov žijúcich v plytkých vodách. Naopak, v južnej časti bariéry sa stav koralov začal zlepšovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #globálne otepľovanie #Veľká koralová bariéra