Izolovaný a neobývaný ostrov je plný plastu z celého sveta

Pláže jedného z najodľahlejších, a preto aj neobývaného ostrova sú pokryté najhustejšou koncentráciou plastového odpadu na planéte.

13.06.2017 15:00
pláž, odpad, plasty Foto:
Takto vyzerajú pláže na vzdialenom Hendersonovom ostrove.
debata

Hendersonov ostrov sa nachádza zhruba 5-tisíc kilometrov od najbližšej väčšej mestskej aglomerácie, a tak tam prakticky nikto nechodí. Len vedci ostrov navštívia raz za päť až desať rokov. Pri poslednej návšteve zistili, že Hendersonov ostrov rozhodne nepôsobí ako romantický stratený raj. Je pokrytý takmer 40 miliónmi kusov plastového odpadu.

Jennifer Laversová z britskej ochranárskej organizácie RSPB pri návšteve ostrova zistila, že každý štvorcový meter je zahádzaný priemerne 671 kusmi odpadu – väčšinou plastového. To je zároveň svetový rekord v tejto smutnej štatistike. Odpad pritom pochádza z celého sveta, no najmä z Ázie a Južnej Ameriky pretože sa nachádza blízko juhopacifického morského prúdu.

„To, čo je vidieť na Hendersonovom ostrove, je dôkazom, že znečistenie plastovým odpadom sa nevyhýba ani najodľahlejším kútom Zeme,“ uviedla Laversová, ktorá výsledky výskumu publikovala v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied. „Zďaleka nejde o nedotknutý, opustený ostrov, ako by si ľudia zrejme predstavovali. Hendersonov ostrov je šokujúcim, no už typickým obrazom toho, že plastový odpad znečisťuje životné prostredie skutočne po celom svete.“

Výskumníci štatistickou analýzou na základe piatich lokalít ostrova odhadli, že sa tam nachádza asi 17 ton plastu. Len na jednu z pláží ostrova sa pritom každý deň dostane viac ako 3 570 kusov nových odpadkov.

„Je možné, že naše dáta podhodnotili skutočné znečistenie ostrova, pretože do našej štatistickej vzorky sa dostali len kusy väčšie ako dva milimetre a išli sme len do hĺbky desať centimetrov,“ uviedla vedkyňa. Podotkla pritom, že po celom svete nie je recyklovaných každý rok asi 300 miliónov ton plastového odpadu.

Veľké kusy odpadu sú, samozrejme, najviditeľnejšie, no tie najmenšie môžu byť najnebezpečnejšie pre veľké množstvo morských živočíchov a vtákov. Tie si ho mýlia s potravou.

Mnoho živočíchov zase uviazne v sieťach a kusoch plastu, do ktorých sa zaseknú alebo zamotajú. Ázijské krajiny Čína, Thajsko, Indonézia a Filipíny preto už verejne prisľúbili, že začnú v tejto veci konať. „Je to pozitívne rozhodnutie, no ostáva veľa práce, pretože tento problém je obrovský,“ uviedol Eric Solheim, riaditeľ pre životné prostredie z OSN.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #odpad #Ostrov #plasty