Vedci vytvoria virtuálnu mapu zaniknutých miest Šumavy

Juhočeskí a bavorskí vedci virtuálne zrekonštruujú zaniknuté miesta na Šumave. S pomocou historických fotografií, starých máp a počítačových simulácií vytvoria interaktívnu mapu lokalít, ktoré po roku 1945 pre povojnové dianie zmizli z krajiny, uviedol Libor Dostálek z Prírodovedeckej fakulty Juhočeskej univerzity.

16.06.2017 14:00
debata

V prvej fáze vedci preskúmajú zhruba 40 miest. Začali vlani na jeseň, projekt potrvá tri roky. Väčšinu nákladov uhradí Európska komisia.

Tím výskumníkov sa zameria na už zaniknuté lokality, čiastočne zaniknuté aj obnovené miesta. Súčasťou mapy budú ukážky pôvodného osídlenia. Niektoré významné objekty vedci zrekonštruujú priestorovo v 3D. Šumavu zvolili zámerne. „Je to prihraničná oblasť, ktorá nás spája, a je to miesto, ktoré sa v dôsledku vojnového diania a následného vysídlenia pôvodného obyvateľstva výrazne menilo. Je tu čo skúmať,“ povedal Dostálek. Testovaciu verziu prístupnú pre verejnosť spustia tento rok na jeseň.

Na virtuálne znovuvytvorenie objektov potrebujú vedci desiatky fotografií a údajov, aby zachytili presnú podobu miesta. Využijú archívne dokumenty, historické mapy, fotografie, historické letecké snímky, terénne relikty v krajine. Pracovať budú aj s dátami získanými z leteckého laserového skenovania povrchu zeme, takzvanými LIDAR. „Tie nám umožňujú odfiltrovať zelený porast a pozorovať napríklad reliéfne stopy zaniknutých poľných systémov a pozostatky zničených stavieb,“ vysvetlil Dostálek.

Do výskumu sa zapojí aj českokrumlovské Museum Fotoateliér Seidel, ktoré vlastní archív 122¤000 historických fotografií. Josef Seidel na začiatku 20. storočia, keď ateliér viedol, fotografoval Šumavu, zachytával tamojšie dediny a osady, prírodu i obyvateľov.

Mapa podľa archeologičky Kláry Paclíkovej dokáže spojiť božie muky s neexistujúcim kostolom, umožní aj virtuálne cestovanie v čase. „V budúcnosti bude mať verejnosť možnosť niektoré dáta určovať. Pozrú si fotku a povedia, že je to ich prababička,“ povedala vedúca IT tímu Marta Vohnoutová. V južných Čechách je vyše 300 zaniknutých obcí a viac ako tisíc zaniknutých osád, samôt a hospodárskych stavieb. Zmiznutú Šumavu pripomína aj množstvo kníh. Vlani vydal Roman Podhola 583 portrétov zmarenej Šumavy a takisto vyšla kniha Lipno – krajina pod hladinou, ktorá čerpala aj zo snímok Seidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mapa #Šumava #simulácia