Zmizol Hillaryho výšvih z Everestu?

Zmizol Hillaryho výšvih z Mount Everestu alebo naďalej tvorí poslednú náročnú prekážku, ktorú musia horolezci prekonať na ceste k vrcholu tejto 8 848 metrov vysokej hory? Diskusia o osude spomenutého skalného stupňa zamestnáva horolezeckú komunitu od 17. mája, keď známy britský horolezec a šesťnásobný pokoriteľ Everestu Tim Mosedale na sociálnej sieti Facebook napísal, že "Hillaryho výšvih už neexistuje". Jeho tvrdenie však po niekoľkých dňoch popreli dvaja nepálski horskí sprievodcovia.

16.06.2017 15:00
everest, hillaryho výšvih, horolezci Foto:
Hillaryho výšvih, na ktorom sú na fotografii dvaja horolezci, je takmer vertikálna 12-metrová stena na juhozápadnej strane Everestu.
debata

Mosedale vo svojom príspevku napísal, že kolaps Hillaryho výšvihu vo výške 8¤790 metrov nad morom zrejme spôsobilo zemetrasenie z roku 2015. Podľa britského horolezca sa o zmiznutí Hillaryho výšvihu špekulovalo už vlani, ale pre vysokú snehovú pokrývku nemohlo byť jeho zrútenie potvrdené. „Tento rok však môžem povedať, že skalný schod známy ako Hillaryho výšvih už rozhodne neexistuje,“ uviedol.

Hillaryho výšvih je (alebo bol) 12 metrov vysoká vertikálna stena, ktorá bola vždy považovaná za posledný náročný úsek, ktorý musia horolezci prekonať, ako dosiahnu vrchol. Skalnatý stupeň bol pomenovaný po Novozélanďovani Edmundovi Hillarym, ktorý spoločne s nepálskym šerpom Tenzingom Norgayom ako prvý Mount Everest v roku 1953 pokoril.

Nepálec Pemba Dordže po návrate zo svojej tohtoročnej expedície uviedol, že z Hillaryho vyšvihnutia sa odtrhol veľký kameň, ale schod je stále na mieste. Nepálska horolezkyňa Lila Basnetová, ktorá bola v prvej skupine horolezcov a ktorá vyšla počas tohtoročnej jarnej lezeckej sezóny na vrchol Everestu, povedala, že si na Hillaryho vyšvihnutí nevšimla nijaké zmeny. „Nevideli sme, že by bol s Hillaryho výšvihom nejaký problém. Je to piaty raz, čo som zdolala Everest, a všetko sa zdá byť v poriadku,“ vyhlásila Basnetová, ktorá v nepálskej metropole Káthmandu prevádzkuje horolezeckú agentúru.

Šéf Nepálskeho horolezeckého zväzu Ang Cering na základe zistení šerpov vydal vyhlásenie, že Hillaryho výšvih nezmizol. Zväz zároveň uviedol, že je pripravený prešetriť, čo sa v danom mieste presne stalo.

Veľmi častý účastník expedícií na Everest Pasang Tenzing naznačil, v čom by mohli dohady spočívať. Pripomenul totiž, že on a ďalší horolezci, ktorí po zemetraseniach z roku 2016 sprístupnili cestu na vrchol, posunuli z bezpečnostných dôvodov trasu tak, aby Hillaryho výšvih obchádzala. „Vlani som bol koordinátorom tímu, ktorý otvoril cestu na vrchol. Vzhľadom na to, že na Evereste neboli dva roky žiadni horolezci, vyzeral Mount Everest ako nová hora s množstvom snehu,“ povedal Pasang agentúre AP.

„Po starom chodníku nebolo ani pamiatky. Z bezpečnostných dôvodov som trasu v oblasti Hillaryho vyšvihnutia posunul o nejakých päť až osem metrov doprava,“ vyhlásil Pasang, ktorý stál na špici najvyššej hory sveta už jedenásťkrát. Pasang bol naposledy na Mount Evereste 16. mája a tvrdí, že Hillaryho výšvih bol na svojom mieste.

Mosedale si však stojí za svojím názorom, že Hillaryho výšvih je minulosťou. Zdôraznil tiež, že výstup sa po jeho kolapse stal ešte riskantnejším podnikom. „Vlani a tento rok sa v oblasti Hillaryho vyšvihnutia vytvoril snehový hrebeň, vďaka ktorému sme mohli stúpať s relatívnou ľahkosťou. V nasledujúcich rokoch, ak sa taký hrebeň nevytvorí, bude túto oblasť obzvlášť zložité zdolať,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #hora #horolezectvo #Mount Everest #vrchol