Maroko chce zachrániť makaka magota pred vyhynutím

"Keď nič neurobíme, potom tento druh opice do desiatich rokov vyhynie," varuje plagát umiestnený na skle starého terénneho automobilu. Ahmad Harrad za jeho volantom prechádza severom Maroka, aby obyvateľov presvedčil, že je potrebné makaka magota chrániť.

19.06.2017 14:00
makak, opica, Foto:
Populácia magotov sa odhaduje na 3 až 10-tisíc.
debata

Makak magot, ktorý váži od 15 do 20 kilogramov, bol kedysi v severnej Afrike veľmi rozšírený. Po roku 1900 však vymizol z Tuniska a dnes žije len v hornatých oblastiach Maroka v pohorí Rif a v strednom Atlase, ale aj v Alžírsku v masívoch Kabylie. Okolo 230 makakov magot žije aj v Gibraltári, kde sú turistickou atrakciou. Podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) je tento druh teraz ohrozený vyhynutím. Príčinou je výrub lesov, ktorý obmedzuje jeho prirodzené prostredie, pytliactvo (magoty sa nelegálne vyvážajú do Európy) a nevedomosť turistov, ktorí kŕmia tieto opičky na úkor ich zdravia.

V minulom roku bol tento druh na návrh Maroka a Európskej únie zavedený na zoznam CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín). Cieľom bolo dosiahnuť, aby bola opička označená za vysoko chránenú. To umožní Maroku a ďalším krajinám spojiť úsilie v boji proti nelegálnemu obchodu s magotmi, uvádza marocký Vysoký komisariát pre vodné zdroje a lesy.

Maroko vyhlásilo záchranný plán na ochranu tohto druhu a počíta s aktívnou podporou obyvateľov, zdôrazňuje Violeta Barriosová z IUCN. „Pôsobíme na dvoch frontoch: sledujeme a počítame opičky v pohorí Rif a zároveň vysvetľujeme obyvateľstvu význam ochrany magotov a vyzývame ich, aby sa na ich ochrane podieľali,“ vysvetľuje Ahmad Harrad, predseda združenia Barbara Macaque Awareness & Conservation (BMAC), ktoré sa angažuje pri ochrane opičky v Maroku.

Podľa Harrada sa Magot nelegálne predáva za 100 až 300 eur zákazníkom do Európy, bez ohľadu na marocký zákon, ktorý takýto obchod zakazuje. „Mnoho cudzincov si kupuje magoty ako domácich miláčikov,“ hovorí Harrad. „Ako mláďa je magot pokojný a roztomilý, ale keď dospeje, môžu nastať problémy. Hryzie, bije sa s deťmi, šplhá po záclonách. Ich majitelia sa ich potom zbavujú,“ uvádza Harrad. Opustené opičky nemôže Maroko repatriovať, pretože sa nevie, či nepochádzajú z Alžírska alebo Gibraltáru.

V Maroku sa nerobilo žiadne sčítanie makakov magotov, ale podľa odhadov tam žije 3-tisíc až 10-tisíc kusov, zatiaľ čo pred 30 rokmi ich bolo zhruba 17-tisíc. Človek sa k nim ťažko priblíži, pretože žijú voľne v pohorí Rif, ale v lesoch stredného Atlasu sú domestikované a turisti sa bavia tým, že ich kŕmia. To potom u opičiek vyvoláva zdravotné problémy a obezitu, a to sa odráža na ich reprodukčných schopnostiach, upozorňuje Lahkan Ukennu, šéf národného parku Ifrane. Gibraltár čelí podobnému problému a turistom, ktorí magoty kŕmia, dávajú pokutu až do výšky 500 eur.

Marocký plán na záchranu makakov magotov zahŕňa aj opatrenia na obnovu prirodzeného prostredia, kde opičky žijú. Ide o to zalesniť miesta, kde žijú magoty a zakázať v týchto oblastiach chov dobytka. „Maroko musí ešte viac pracovať na tom, aby sa dodržiavali zákony o ochrane voľne žijúcich druhov zvierat,“ uvádza Violeta Barriosová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #opice #makak #ohrozené živočíchy