Českí vedci sa podieľali na prvej štúdii výskytu nepôvodných druhov

Českí vedci sa podieľali na prvej globálnej analýze miest, kde sa vyskytujú rastliny a zvieratá, ktoré zdomácneli mimo oblasti svojho pôvodného rozšírenia. Štúdiu, ktorá vznikla pod vedením univerzity v britskom Durhame, publikoval časopis Nature Ecology and Evolution.

26.06.2017 15:00
mravce, živočíchy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoluautormi analýzy sú Petr Pyšek a Jan Pergl z Botanického ústavu Akadémie vied ČR a Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. Nové zistenia ukazujú, že celosvetové snahy o obmedzenie dosahov invázie nepôvodných rastlín a živočíchov a o ochranu pôvodnej prírody by sa mali sústrediť predovšetkým na ostrovy a pobrežia. V týchto oblastiach sa nepôvodným druhom darí najľahšie udomácniť. Z prímorských oblastí sa nové druhy dostávajú do vnútra kontinentov. Pritom platí, že im viac vyhovuje dobrá ekonomická situácia regiónu a vyššia hustota zaľudnenia.

„Teraz, keď vieme, ako sú jednotlivé svetové oblasti ohrozené konkrétnymi nepôvodnými skupinami, umožní nám to lepšie sústrediť prostriedky na potlačenie dosahov invázie,“ povedal Pyšek. Jedným z možných riešení môže byť regulácia počtov domestikovaných druhov.

Štúdia je založená na údajoch o ôsmich skupinách organizmov. Tými sú cievnaté rastliny, pavúky, mravce, ryby, obojživelníky, plazy, vtáky a cicavce. Ich výskyt vedci skúmali na 186 ostrovoch a 423 pevninských oblastiach po celom svete. Zistili, že medzi tri najzasiahnutejšie regióny patria Havajské ostrovy, Severný ostrov Nového Zélandu a indonézske Malé Sundy.

Na Havajských ostrovoch žije veľký počet domestikovaných druhov zo všetkých skupín, ktoré štúdia zahrnula. Na Novom Zélande tvoria nepôvodné druhy polovicu flóry a predátory medzi cicavcami predstavujú vážne ohrozenie pre mnoho druhov vtákov, ktorí v predchádzajúcich storočiach nemuseli na izolovanom ostrove takému nebezpečenstvu če­liť.

V Európe síce počty domestikovaných druhov cudzieho pôvodu nedosahujú také hodnoty, medzi pevninskými oblasťami ale podľa štúdie patria k pomerne ohrozeným. Vedci to dokladajú trvalou prítomnosťou papagája Alexandra malého alebo veveričky šedej, ktorá v niektorých oblastiach vytláča pôvodnú domácu veveričku. Objavujú sa aj menej známe druhy pavúkov, ako je jedovatá snovačka ostrovná, ktorá sa do Británie dostala s dovážaným ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #štúdia #analýza #domestikácia #rastliny