Vedci ohlásili objav nového typu častice

Vedci, ktorí pracujú s Veľkým hadrónovým urýchľovačom (LHC), ohlásili nález novej subatomárnej častice, od ktorej si sľubujú lepšie pochopenie súdržnosti hmoty. Urýchľovač sa nachádza pod zemou v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN).

10.07.2017 14:00
lhc, častica, cern, urýchľovač Foto:
Nový typ subatomárnej častice.
debata (6)

Novozistenou časticou, ktorá sa síce teoreticky predpokladala, nikdy však nebola videná, je typ baryónu. Baryónom, ktorý sa skladá z troch kvarkov, čo sú elementárne častice, je napríklad protón či neutrón. Kvarky sa delia na šesť typov, dva typy sú ľahké a štyri ťažšie. Bežne tvorí baryón najviac jeden ťažký kvark, novo identifikovaná častica však má dva ťažké kvarky, obaja takzvané pôvabné. „Nájdenie nového baryónu je pre nás veľmi zaujímavé, pretože sme tak získali nový nástroj na testovanie kvantovej chromodynamiky. Teda teórie, ktorá opisuje silnú interakciu, čo je jedna zo štyroch základných síl,“ uviedol Giovanni Passaleva, hovorca detektora LHCb.

Oxfordský fyzik Guy Wilkinson, ktorý sa na pokuse podieľal, pre agentúru AP uviedol, že v LHC sa spomínaný baryón podarilo vytvoriť na zlomok sekundy. Hoci sa životnosť baryónu zdá nepatrná, v časticovej fyzike ide podľa Wilkinsona o značne dlhý čas. Vyhlásil tiež, že objav fyzikom otvára poznanie k úplne novej rodine baryónov, ktorú môžu študovať. „Poskytuje nám to veľmi jedinečné a zaujímavé laboratórium, ktoré otvorí nový a zaujímavý uhol pohľadu na silné pôsobenie (medzi časticami),“ vysvetlil.

LHC, ktorý je najväčší urýchľovač častíc na svete, tvorí kruhový tunel s obvodom 27 kilometrov umiestnený v hĺbke 50 až 150 metrov pod zemou. Nachádza sa na území medzi pohorím Jura vo Francúzsku a Ženevským jazerom vo Švajčiarsku. Fungovať začal v roku 2008.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Cern #urýchľovač LHC #atóm #častica