V skutočnom svete by sa Nemov otec zmenil na jeho matku

Obľúbený animovaný film Hľadá sa Nemo by sa skončil celkom inak, ak by odrážal skutočný život rybiek klaunov. Než by sa Nemo a jeho otec Marlin vrátili z výpravy cez oceán, bola by z Marlina matka, napísal denník The Sun.

31.07.2017 13:00
debata (1)

Výskum ukázal, že samčeky klaunov sa menia na samičky, aby chránili svoje teritórium a mali ďalšie mláďatá. Samičky tohto druhu sú väčšie a agresívnejšie ako samčeky. Sú dokonca zaznamenané prípady, keď napadli žraloka.

Rybky klauni žijú v tropickej klíme na morských... Foto: SHUTTERSTOCK
ryby, klauni, sasanka Rybky klauni žijú v tropickej klíme na morských sasankách, kde zostávajú celý život.

Rybky klauni žijú v tropickej klíme na morských sasankách, kde zostávajú celý život. Samček sa stará o vajíčka, zatiaľ čo samička funguje ako ochranka – sleduje okolie, či sa neblíži predátor a vydáva varovania, v niektorých prípadoch predátora dokonca napadnú.

Vo filme Hľadá sa Nemo zožerie mamičku roztomilého Nema barakuda, zatiaľ čo otec prežije. Nemo je jeho posledný potomok, ale stratí sa. Prenasledujú ho žraloky a so šťastím sa mu podarí utiecť z akvária u zubára, než nájde cestu späť domov.

V skutočnom rybom svete by sa Marlin medzitým zmenil na samičku a nakládol by novú várku vajíčok. Evolučná biologička Suzanne Millsová a morský biológ Ricardo Beldade skúmali behaviorálne, telesné a hormonálne zmeny u klaunov počas niekoľkých rokov vo Francúzskej Polynézii. Svoje zistenia predložili na 50. výročnom sympóziu Rybárskej spoločnosti Britských ostrovov na Exeterskej univerzite. „Rybky klauni neopúšťajú veternicu po celý svoj život,“ povedala Millsová.

„Najväčší jedinec je samička, a ak je zabitá predátorom alebo uhynie, potom samec – teda Nemov otec – zmení pohlavie a stane sa reproduktívnou samičkou. Takže ak by sa Nemo na konci filmu konečne vrátil späť na svoju veternicu, stretol by sa tam so svojou matkou,“ dodala biologička.

„Táto premena zo samca na samičku vyžaduje veľa hormonálnych zmien. Keď samec zmení pohlavie, potom sa najväčší zo zvyšných samčekov stane jej novým partnerom, s ktorým nakladie vajcia,“ uviedla Millsová. Jej výskum sa primárne zameral na zistenie, ako hormonálne, behaviorálne a fyziologické charakteristiky rybiek klaunov ovplyvňujú klimatické zmeny a zásahy človeka, ako je napríklad hluk lodných motorov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Klauni #Hľadá sa Nemo