V Bretónsku chovajú milióny morských červov na lekárske účely

Morské červy, ktoré sú tradičnou návnadou pri love rýb, majú nečakané vlastnosti. Vedci ich testujú ako náhradu ľudskej krvi. Spoločnosť Aquastream ich na západe Francúzska chová milióny. "Morský červ, ktorého nachádzame na brehoch Bretónska, má tú zvláštnosť, že jeho hemoglobín môže prenášať z pľúc ku tkanivám organizmu kyslík štyridsaťkrát rýchlejšie ako ľudský hemoglobín," hovorí Grégory Raymond, zástupca riaditeľa Aquastreamu, morskej liahne špecializujúcej sa na obchod s rybími vajíčkami a larvami.

02.08.2017 13:00
červy
Vedci morské červy testujú ako náhradu ľudskej krvi.
debata

Hemoglobín tejto dážďovky, nazývanej pieskovník rybársky, má aj tú výhodu, že je zlučiteľný so všetkými krvnými skupinami, uvádza biológ. Tento objav je výsledkom výskumu doktora Francka Zalu a jeho tímu z Národného centra pre vedecký výskum. Podarilo sa im dokázať, že stavovec môže žiť s krvou bezstavovca. Tento morský hemoglobín umožňuje dlhšie konzervovať orgány určené na transplantáciu.

Franck Zal získal patent na svoju technológiu a v roku 2007 založil v bretónskom meste Morlaix firmu Hemarina, ktorá hľadala zásobovanie morskými červami prednostne v Bretónsku. Aquastream, ktorý sa 16 rokov špecializuje na reprodukciu vajíčok ostrieža morského a pražmy zlatej, chcel svoju produkciu rozšíriť. V roku 2015 sa tak spojil s firmou Hemarina a založil prvý chov morských červov. „Vo Francúzsku ani nikde vo svete neexistuje žiadna štruktúra schopná produkovať vo veľkom červy určené na zásobovanie hemoglobínom,“ uvádza riaditeľka Aquastreamu Nathalie Le Rouillyová, ktorú cituje agentúra AFP. Spoločnosť vyčlenila 4 500 štvorcových metrov na chov tohto malého živočícha, ktorý meria desať až 25 centimetrov.

„Začínali sme prakticky od nuly. Chov tohto červa bol veľkou neznámou, museli sme zisťovať, akú potravu mu dávať a akú teplotu vody potrebuje,“ vysvetľuje Gwen Héraultová, ktorá zodpovedá za kvalitu projektu. Prvou úlohou pre tím Aquastreamu bolo zistiť, ako môžu dospelé červy prežívať v zajatí. Potom bolo treba zvládnuť reprodukciu a identifikovať pohlavie. Na pohľad nie je možné rozlišovať medzi týmito dážďovkami, ktoré sa podľa odhadov dožívajú piatich rokov. Po deviatich mesiacoch pokusov prežilo 50 percent dospelých červov a značná časť z nich začala produkovať vajíčka, spresňuje Héraultová. Vajíčka sa kladú do nádržiek ponorených do morskej vody a piesku. Po 30 dňoch meria larva jeden milimeter. Podľa toho, ako rastie, prechádza jej farba z oranžovo-ružovej do tmavočervenej. Za mladé morské červy sú larvy považované vtedy, keď dosiahnu aspoň päť milimetrov. Potom sú prevezené do firmy Hemarina, kde sa používajú na testy na lekárske účely.

Vlani Aquastream dodal vyše 1,3 milióna mladých morských červov a jeho obrat dosiahol tri milióny eur. Podľa biológa Gregoryho Raymonda umožňuje extracelulárny hemoglobín extrahovaný z červov uvažovať o rôznom využití, ako je zachovanie transplantátu, regenerácie kostí alebo univerzálna krv. Vlani v júli bola v univerzitnom nemocničnom centre v Breste na severozápade Francúzska realizovaná štúdia na desiatich obličkových transplantátoch. Testy pokračujú u 60 pacientov v niekoľkých francúzskych mestách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #liečba #Bretónsko #morský červ