Ľudstvo vyčerpalo ročný prídel prírodných zdrojov rekordne rýchlo

Na stredu pripadá tohtoročný Earth Overshoot Day. To znamená, že ľudstvo tento rok k 2. augustu vyčerpalo prírodné zdroje, ktoré Zem dokáže za rok doplniť. Začiatok ekologického dlhu ľudstva ohlásila organizácia Global Footprint Network so sídlom v kalifornskom Oaklande.

02.08.2017 16:21
India, vysušená zem, praskliny, pukliny, sucho,... Foto: ,
Keby všetci ľudia žili ako občania Austrálie či USA, nestačili by ani štyri modré planéty.
debata (6)

Tento rok prišiel smutný dátum najskôr v histórii tejto štatistiky, o deň skôr ako vlani. Pozitívne však je, že jeho pohyb v kalendári smerom dozadu sa v posledných rokoch oddialil. Prvýkrát malo ľudstvo neudržateľnú spotrebu pôdy, vody či čerstvého vzduchu v roku 1971.

„K druhému augustu spotrebujeme viac, než naša planéta dokáže za celý rok obnoviť. To znamená, že za sedem mesiacov sme vyprodukovali viac oxidu uhličitého, než môžu oceány a lesy pohltiť, chytili sme viac rýb, zoťali viac stromov a skonzumovali viac vody, než Zem dokázala za rovnakú dobu vyprodukovať,“ uviedla Global Footprint Network (GFN) vo vyhlásení.

Podľa skupiny by teraz na uspokojenie dopytu ľudstva pri rešpektovaní obnovy zdrojov bolo potrebných 1,7 zemegulí. Keby ale všetci ľudia žili ako občania Austrálie či USA, nestačili by ani štyri modré planéty.

GFN tiež vypočítala Overshoot Day pre jednotlivé štáty porovnaním ich spotreby s veľkosťou a prírodným bohatstvom. Slovensko tento rok svoj potenciál prekročilo 21. mája – o takmer mesiac neskôr ako Česká republika.

Výpočet dátumu každoročného „dňa prekročenia“ vychádza z porovnania globálnej biokapacity a dopytu. Global Footprint Network k nemu využíva údaje OSN z tisícov oblastí ľudskej činnosti, vrátane rybárstva, lesníctva, dopravy a energetiky. Podľa organizácie na začiatku 60. rokov ľudstvo využívalo tri štvrtiny kapacity zdrojov Zeme a od 70. rokov v dôsledku ekonomického a populačného rastu začal dopyt prekračovať ponuku.

„Naša planéta má svoje limity, ale potenciál človeka ich nemá. Žiť podľa možností, ktoré nám dáva naša planéta, je technologicky uskutočniteľné, finančne výhodné a je to naša jediná šanca na úspešnú budúcnosť,“ povedal predseda GFN Mathis Wackernagel.

Zároveň pripomenul, že povzbudivým signálom môže byť vývoj v USA, kde sa medzi rokmi 2005 a 2013 (najaktuálnejšie údaje) ekologická stopa jedného obyvateľa scvrkla o 20 percent, a to aj v čase ekonomického rastu. Vďaka masívnemu rozkvetu zelenej energetiky sa podľa Wackernagela takisto zlepšuje Čína.

To, koľko planét by ste potrebovali na udržanie svojho životného štýlu, môžete zistiť na stránkach footprintcalcu­lator.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #planéta #udržateľnosť #Earth Overshoot Day #prírodné zdroje