Prílišný lov belúg a tuleňov v Rusku znepokojuje vedcov

Beluga, čiže vyza veľká, leží zapletená v sieti na mostíku zhrdzavenej lode, ktorá priplávala do prístavu na ruskom Ďalekom východe. "Špinavá suka, ty na nás nezabudneš!" kričí na ňu jeden námorník. Vedľa nej ležia ďalšie tri belugy a niekoľko tuleňov sa dusí za pokriku tých, ktorí ich ulovili. To sú zábery z jedného ruského dokumentárneho filmu, píše agentúra AFP.

14.08.2017 14:00
tulene, belugy, akvárium, Foto:
Belugy, teda vyzy veľké, sa po odchytení predávajú najmä do čínskych akvárií.
debata (12)

Tento film nazvaný „Narodili sa slobodní (Born Free)“ poukazuje na nedostatok transparentnosti a kontroly nad obchodom s morskými cicavcami, ktorý Rusku umožnil stať sa hlavným dodávateľom niektorých druhov morských cicavcov do akvárií a vodných parkov po celom svete, najmä v Číne.

„Začali sme nakrúcať film o akváriách, ale nedokážem si predstaviť rozsah tohto biznisu a do akej miery je prelezený korupciou,“ hovorí autorka dokumentu Gajane Petrosjanová. Ruská vláda každoročne povoľuje odchyt 150 belúg pre zoologické záhrady a akváriá, uvádza viceprezident združenia Rady pre morské cicavce Dmitrij Glazov.

Vydáva tiež povolenie na odchyt asi tucta tuleňov, ktoré sú veľmi žiadané. Jeden tuleň stojí v aj niekoľko stotisíc eur.

Rusko oficiálne vyviezlo celkovo 91 živých morských cicavcov, medzi ktorými sú tulene, veľryby a delfíny. Z nich bolo 84 podľa ruských colníkov predaných od roku 2016 do Číny.

Ochrancovia zvierat však tvrdia, že počet odchytených živočíchov je oveľa vyšší. Podľa nich sa za kvótami, oficiálne učenými na výchovné a vedecké účely, skrýva lov na komerčné ciele. „Ak je tuleň odchytený na vzdelávacie a kultúrne účely v Rusku, a potom je predaný do Číny, je to protizákonné,“ zdôrazňuje advokát Maxim Krupskij, ktorý pomáha vedcom odmietajúcim obchod so zvieratami.

Hoci tulene a belugy teraz nie sú na zozname ohrozených druhov, ruskí vedci sa obávajú, aby ich počet výrazne neklesol. „Pokiaľ ide o početné druhy morských cicavcov, nepoznáme ich počty, pretože sa od sovietskych čias nevykonávala žiadna zodpovedajúca štúdia,“ hovorí Glazov. Podľa odhadov z roku 2010 žijú na ruskom Ďalekom východe dve oddelené skupiny belúg. Aby bola zaistená ich reprodukcia, nesmelo by sa odchytiť viac ako 15 kusov z každej skupiny ročne. V praxi sa však rybári sústreďujú na skupinu žijúcu v Ochotskom mori a chytajú až 80 kusov za jednu sezónu, predovšetkým mladé samice, ktoré sú pre reprodukciu nevyhnutné, tvrdí Glazov.

Problémy sú aj s lovom tuleňov, ktorý úrady povoľujú. Chytené tulene však pochádzajú z veľmi vzácneho druhu, ktorý skôr než planktón požiera morské cicavce. Počty tuleňov tohto druhu, ktorý žije na ruskom Ďalekom východe, nepresahujú niekoľko málo stoviek kusov, odhaduje Erich Hoyt zo Združenia na záchranu veľrýb a delfínov. Mnohé krajiny, najmä v západnej Európe, upravujú predpisy počtov a prítomnosť delfínov v akváriách a vo vodných parkoch, ale Čína masívne dováža delfíny predovšetkým z Ruska a stavia nové akváriá.

Ostré diskusie týkajúce sa životných podmienok v zajatí, ako aj niekoľko prípadov úmrtí cvičiteľov tuleňov prinútili akváriá, ako je SeaWorld v Spojených štátoch, aby ich už vo svojich predstaveniach nepoužívali. „Dovtedy, než budeme poznať presný počet morských cicavcov, je potrebné zaviesť na ich odchyt moratórium,“ vyzýva Dmitrij Glazov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lov #tulene #ochrana zvierat