Africké psy hlasujú kýchaním

Psy hyenovité sú veľmi spoločenské zvieratá, ktoré žijú vo veľkých svorkách. Známe sú najmä komplikovanou vzájomnou komunikáciou a teraz vedci zistili, že vo svorke sa aj hlasuje. V prípade týchto šeliem sa hlasuje kýchaním. Hlasovaním napríklad rozhodujú o tom, kedy sa vydajú na lov. Dosiaľ sa predpokladalo, že kýchaním si proste len prečisťujú dýchacie cesty.

07.09.2017 14:00
psy hyenovité Foto:
Psy hyenovité sú skvelí lovci a žijú vo svorkách.
debata

Zoológovia sledovali priebeh 68 tzv. uvítacích ceremónií, keď sa celá svorka stretne a prebiehajú pomerne komplikované rituály zdravenia sa. Pre psy hyenovité je to dôležitá spoločenská udalosť. Vedcom sa takto podarilo zistiť, že čím viac kýchnutí sa pri zdravení objaví, tým je pravdepodobnejšie, že sa svorka vyberie na lov. "Kýchanie slúži ako hlasovanie za.

Počet kýchnutí však musí dosiahnuť istý počet, aby sa celé svorka zobrala a išla loviť," uviedol Andrew King zo Swansea university, ktorý psy pozoroval v Botswane a výsledky štúdie publikoval v žurnále Proceedings of the Royal Society B.

Psy hyenovité nie sú jediné, ktoré hlasujú. Podobné správanie bolo zaznamenané napríklad aj u surikaty vlnkavej. V prípade afrických psov však niektoré hlasy, teda kýchnutia, majú väčšiu váhu ako iné. „Zistili sme, že ak sa spoločenského stretnutia zúčastní aj dominantný samec a samica, tak svorke stačí kýchnuť len niekoľkokrát a dajú sa do pohybu,“ povedala spoluautorka štúdie Reena Walkerová z Brown University. „Ak sa dominantný pár hlasovania nezúčastní, tak kýchnutí je podstatne viac.“

Pes hyenovitý je nápadne sfarbená šelma s čiernym, hnedým, biely a žltým sfarbením srsti. Žije vo svorkách tvorených šiestimi, no niekedy až 90 jedincami. Z nich sa však spravidla rozmnožuje len jeden dominantný pár. Vo svorkách sa členovia dorozumievajú pomocou rôznych postojov, ako je olizovanie tlamy vyššie postaveným jedincom tými podriadenými, ale aj rôznymi hlasovými prejavmi.

Zvlášť komplikované a dôležité sú zdraviace rituály, ktoré sa odohrávajú pred začiatkom lovu a slúžia na upevnenie sociálnych rolí vo svorke. Psy hyenovité sú túlavé a pri hľadaní koristi prejdú značné vzdialenosti. Len v čase, keď sú mláďatá ešte malé, zostávajú dlhšiu dobu na jednom mieste v blízkosti nory. Väčšinu dňa psy hyenovité odpočívajú v tieni a čistia si srsť podobne ako mačky. Na lov sa vydávajú hlavne skoro ráno a večer alebo počas mesačných nocí.

Sú to kriticky ohrozené psovité šelmy, ktorým hrozí vyhynutie. Zabíjajú ich najmä ľudia a levy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #správanie #zviera #pes hyenovitý