Antidepresíva oslabujú pud sebazáchovy rýb

V rieke Niagara sa nachádzajú zvyšky liekov používaných na liečbu depresie. Podľa vedcov to môže ohroziť život rýb, pretože ovplyvňuje ich inštinkty pre prežitie a reprodukčné schopnosti. Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Environmental Science & Technology.

07.09.2017 15:00
debata

Jej autori dospeli k záveru, že ryby platia za rastúce užívanie antidepresív v USA. Zvyšky týchto liekov sa nachádzajú v telách rýb žijúcich vo Veľkých jazerách na kanadsko-americkej hranici.

Podrobná štúdia bola vykonaná v populácii rýb v Niagare, ktorá spája Erijské jazero s jazerom Ontario. Čističky odpadových vôd z okolitých miest emitujú do nich vodu, ktorá obsahuje aj zvyšky liekov. Vedci v telách rýb zistili 22 rôznych liekov, z ktorých mnohé boli antidepresíva.

Americké centrum pre zdravotnú štatistiku zistilo, že za posledných 20 rokov Američania zvýšili spotrebu antidepresív o 400 percent.

Laboratórne pokusy ukázali, že antidepresíva majú negatívny vplyv na správanie rýb. Ich reprodukčná schopnosť a schopnosť prijímať potravu sa zhoršujú. Takisto znižujú schopnosť rýb rýchlo reagovať v prípade nebezpečenstva.

Niagara Fish Study odporúča zamerať sa na to, ako zabrániť chemikáliám, ktoré ovplyvňujú správanie rýb, aby sa dostali do vody. V Niagare sú druhy, ktoré ľudia lovia a konzumujú. Výskum vplyvu rybieho mäsa so zvyškami ľudských liečiv na spotrebiteľov je však stále iba v začiatkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #lieky #znečistenie #antidepresíva