Českí vedci vyšľachtili po fialových aj tmavomodré zemiaky

Výskumný ústav zemiakarský v Havlíčkovom Brode vyšľachtil novú odrodu zemiakov s tmavomodrou šupkou aj dužinou. Je to druhá odroda s nezvyklou farebnosťou hľúz. Predtým už ústav predstavil fialovú odrodu Valfi.

04.10.2017 14:00
debata
Zemiaky druhu Val Blue. Foto: vubhb.cz
zemiaky Zemiaky druhu Val Blue.

Nová odroda s hľuzami v tvare rožka, ktorá dostala názov Val Blue, sa v kuchyni dá použiť ako príloha, ale aj do šalátov, povedala Jaroslava Domkářová, ktorá sa v ústave týmto šľachtením zaoberá.

Zo štyroch spoločností v Česku, ktoré sa venujú šľachteniu zemiakov, sa len výskumný ústav zameral na odrody s inou ako svetlou dužinou. Ani vo svete nie je veľa odrôd zemiakov s tmavou farbou. „Prečo by nemohli byť aj modré, keď sú len žlté a biele?“ poznamenala Domkářová.

Dodala, že tmavé hľuzy obsahujú antokyanové farbivo, čím o niečo viac prospievajú ľudskému zdraviu. Vyšľachtenie novej odrody trvalo vyše desať rokov. Zaregistrovaná bola tento rok a na agrosalóne Zem živiteľka výskumný ústav za ňu dostal ocenenie Zlatý klas.

Netradičná farebnosť havlíčkobrodských odrôd vychádza z pôvodných voľne rastúcich druhov zemiakov. „Ale šľachtenie touto cestou nešlo, trochu sa na ne pozabudlo,“ vysvetlila Domkářová. Tmavé zemiaky je najlepšie variť v šupke. „Ostatne všetky hľuzy zemiakov by sa mali variť v pare a v šupke, aby v nich zostali všetky zdraviu prospešné látky a vitamíny,“ podotkla.

Výskumný ústav funguje od 20. rokov minulého storočia. Okrem výskumu a šľachtenia sa takisto stará o národnú genobanku zemiakov obsahujúcu už viac ako 2¤550 vzoriek. Zastúpené sú v nej divo rastúce zemiaky z Peru i odrody vyšľachtené od konca 19. storočia po súčasnosť. „Sú dostupné pre výskum, šľachtenie, študijné účely i rôzne výstavy,“ uviedla Domkářová.

V genobanke, ktorá sa podobá na veľkú chladničku s teplotou nastavenou na desať stupňov Celzia, sú drobné rastliny zemiakov uchovávané v uzavretých skúmavkách. Desať hodín denne sú vystavené svetlu. V takých laboratórnych podmienkach vydržia niektoré rastlinky mesiac, iné aj dva roky. Potom sa musia regenerovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #zemiaky