Sovy poznajú tajomstvo nestarnúceho sluchu

Sovy druhu plamienka driemavá si udržiavajú vynikajúci sluch prakticky až do smrti, zistili vedci.

05.10.2017 14:00
debata
Plamienka driemavá žije aj na Slovensku. Foto: Wikimedia
Sova, Plamienka driemavá Plamienka driemavá žije aj na Slovensku.

Predtým bola táto schopnosť pozorovaná u škorcov, a preto sa zdá, že viacero vtákov má schopnosť brániť sa postupnej strate sluchu. Vedci sa preto chcú dozvedieť viac o tom, ako to robia, a tak prispieť k vývoju nových terapií pre ľudí, ktorí z dôvodu starnutia alebo z iných príčin majú problém so sluchom.

Vtáky vedia prirodzene „opravovať“ svoje vnútorné (stredné) ucho. „Vtáky vedia opraviť poškodenie vnútorného ucha rovnako ako sa ľuďom hoja rany na pokožke. Ľudia nedokážu obnoviť rast buniek citlivých na zvuk, no vtáky to dokážu,“ uviedol Georg Klump z Univerzity v Oldenburgu, ktorý na výskume pracoval.

Zdá sa, že ľudia stratili túto regeneratívnu schopnosť niekedy počas evolúcie. Podobne ako mnoho iných cicavcov aj ľudia počas starnutia postupne strácajú sluch. Vo veku 65 rokov sa citlivosť počuť vyššie frekvencie zníži asi o 30 decibelov. Výskumu vtákov schopných regenerovať svoj sluch sa venuje viacero výskumných tímov. „Ak chceme toto zistenie skutočne využiť, musíme urobiť porovnávacie štúdie medzi vtákmi a cicavcami a nájsť rozdiely v schopnosti regenerácie. Tejto téme sa venujú laboratóriá po celom svete,“ uviedol pre BBC Steffan Heller zo Stanfordskej univerzity.

Nová štúdia zverejnená v žurnále Royal Society Proceedings B bola robená na siedmich plamienkach driemavých chovaných v zajatí. Vtáky boli vycvičené, aby na zvukový signál prileteli na určitý konár po jedlo. Dokonca ani najstaršia sova, ktorá mala úctyhodných 23 rokov, nevykazovala žiadne známky straty sluchu.

Plamienky driemavé žijú vo voľnej prírode približne tri až štyri roky a patria medzi najrozšírenejší druh vtákov na svete. Živia sa prevažne malými stavovcami, najmä hlodavcami a rôznymi druhmi myší, ale lovia aj vtáky a plazy. Dospelý jedinec plamienky driemavej môže za noc skonzumovať jedného alebo viac hlodavcov. Plamienka má charakteristický elegantný let. Podobne ako ostatné sovy lieta aj ona nízko a veľmi ticho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba