Antarktída bije na poplach: Uhynuli tisíce mláďat tučniakov, prežili len dve

Príčinou je preskupovanie ľadovca Mertz pri východných brehoch Antarktídy.

13.10.2017 11:04
debata

V Antarktíde uhynuli vplyvom zmenených životných podmienok tisíce mláďat tučniakov, informovali dnes vedci v Austrálii. Príčinou je podľa nich preskupovanie ľadovca Mertz pri východných brehoch Antarktídy. Pre kolóniu tučniakov to zmenilo podmienky, takže dospelí musia prekonávať väčšiu vzdialenosť pri zháňaní potravy pre mláďatá.

Štúdiom tučniakov v tejto časti Antarktídy sa s podporou Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) zaoberajú vedci z francúzskeho strediska pre vedecký výskum od roku 2010. Pozorujú kolóniu 18-tisícov párov tučniakov krúžkových a zistili, že posledné reprodukčné obdobie na prelome rokov 2016 a 2017 prežili iba dve mláďatá.

V Antarktíde uhynuli vplyvom zmenených... Foto: WIKIMEDIA
tučniaci, tučniak, severný pól, antarktída, V Antarktíde uhynuli vplyvom zmenených životných podmienok tisíce mláďat tučniakov.

Ostatné zahynuli hladom, pretože ich rodičia museli vplyvom nahromadenej ľadovcovej masy prekonať k loviskami príliš veľkú vzdialenosť a nestačili potravu zabezpečiť včas.

Situácia sa môže opakovať

„Vplyvom rozlomenia ľadovca Mertz v roku 2010 podmienky dozrievajú k tomu, že sa to môže opakovať častejšie, more pred kolóniou sa mení,“ povedal Yan Ropert-Coudert z výskumnej stanice. To, že aj v budúcnosti mláďatá v kolónii neprežijú, môže podľa neho ovplyvniť aj zmena teploty, sila a smer vetra a nestálosť vodných plôch, ktoré sa vytvárajú medzi ľadom.

Tučniaci, ktorí sú výbornými plavcami, sa živia výhradne krilom, teda malými morskými kôrovcami. V Antarktíde sa im až doteraz darilo, ale v poslednej dobe ich ohrozujú klimatické zmeny, ktoré majú vplyv na rozmŕzanie pobrežného ľadu a na ústup ľadovcov. Mláďatá dokážu prežiť v snehu, ale nie v daždi. Množstvo potravy sa mení s otepľovaním vody.

Sezóna, keď neprežilo ani jedno mláďa

Kolónia, ktorou sa vedci zaoberajú v blízkosti ľadovca Mertz, mala pred štyrmi rokmi 20 196 párov. Sezónu ale neprežilo ani jedno mláďa. Aj vtedy sa zmenili podmienky na pobreží a mláďatá navyše premokla v čase, keď ešte nemali vodeodolné perie. Potom sa prudko ochladilo.

Správa o tohtoročnom stave kolónie bola vydaná pred začatím rokovaní Komisie pre ochranu živých antarktických morských zdrojov (CCAMLR), ktorá sa schádza v tazmánskom Hobarte. Vlani sa dosiahla dohoda o vytvorení najväčšej morskej prírodnej rezervácie. Ide o plochu 1,55 milióna kilometrov štvorcových v Rossovom mori. Účastníci minuloročnej konferencie sa ale nezhodli v prípade druhého projektu, ktorým bolo vytvorenie podobnej rezervácia na ploche milióna kilometrov štvorcových východne od Antarktídy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #klimatické zmeny #tučniak #tučniaky #úhyn #topenie ľadovcov