Našli prvú indickú fosíliu ichtyosaura

Ichtyosaury boli zrejme veľmi rozšírené podmorské vrcholové predátory. Najnovšie objavili fosíliu ichtyosaura, ktorá je stará 152 miliónov rokov, v indickom štáte Gudžarát v oblasti Kutch v skale z obdobia mezozoika.

27.10.2017 15:00
debata

Vedúci tímu Guntupalli V. R. Prasad uviedol, že päťapolmetrová fosília je takmer kompletná, chýbajú len časti lebky a kostrče. O náleze informovali v časopise Plos One. „Tento skutočne mimoriadny objav je prvým záznamom o jurskom ichtyosaurovi v Indii, a zároveň nám viac prezrádza o evolúcii a rôznorodosti ichtyosaura v indo-madagaskarskom regióne a tiež o biologickej spojitosti Indie s inými kontinentmi v jure,“ uviedol Prasad.

Tím vedcov z Indie a Nemecka sa domnieva, že nový nález má spojitosť s čeľaďou ophthalmosauridae, čo boli príbuzní ichtyosaura žijúci v oceánoch pred 165 až 90 miliónmi rokov. Podľa jeho zubov usudzujú, že živočích patril medzi top predátory v ekosystéme.

Vedci nedávno zistili, že mnoho prajašterov vrátane ichytosaura malo tmavé sfarbenie. Vo fosíliách troch veľmi odlišných druhov vymretých podmorských živočíchov sa našiel kožný pigment eumelanín, zodpovedný za tmavú farbu. Tá zrejme slúžila ako maskovanie a umožnila rozširovanie týchto tvorov aj do chladných vôd. Pomocou hmotnostného spektrometra a elektrónového mikroskopu výskumníci na nich objavili kožný pigment eumelanín, ktorý spôsobuje tmavé sfarbenie. Stopy výskytu pigmentu feomelanínu ktorý je zodpovedný za svetlé zafarbenie, naopak, takmer nenašli.

Bádatelia sa domnievajú, že minimálne niektoré druhy ichtyosaurov boli úplne tmavé. To, že sa týmto rybojašterom podobným dnešným delfínom vyvinulo rovnaké sfarbenie ako u korytnačky a mosasaura, ktorý je príbuzný s varanmi, ukazuje podľa vedcov na skutočnosť, že to bolo z evolučného hľadiska výhodné. Tmavá farba mala podľa nich vo vode funkciu maskovania a zlepšovala reguláciu telesnej teploty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prajašter #fosília #ichtyosaurus