Vo Francúzsku zbierajú organický odpad z reštaurácií

V Nantes na západe Francúzska obchádzajú členovia združenia La Tricyclerie na bicykli tridsiatku reštaurácií a podnikov a zbierajú kilogramy vyhodenej zeleniny, kávovej usadeniny a ďalšieho organického odpadu, ktorý potom kompostujú. Táto ekologická iniciatíva zaujíma aj OSN.

30.10.2017 15:00
BASF Ecovio, plastové tašky, vrecia, odpad,... Foto:
Ilustračná foto
debata

Za svojím elektrobicyklom tiahne na vozíku vedierka a nádoby na odpadky 29-ročná Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie. Ide od kuchyne ku kuchyni v centre mesta i jeho okolí na atlantickom pobreží. „Je to jednoduché. Berieme všetko, vrátane vaječných škrupín, citrusových plodov, zvlášť sa dáva mäso, ryby a chlieb,“ vysvetľuje mladá žena, keď zvážila posledné úlovky dňa. Je to viac ako 20 kilogramov šupiek zo zemiakov, zeleniny a kávovej usadeniny.

Táto iniciatíva vznikla koncom roka 2015. Po prvej experimentálnej fáze, do ktorej sa zapojilo osem reštaurácií, sa rozšírila na 23 reštaurácií a deväť podnikov.

Túto činnosť si všimla aj OSN. La Tricyclerie a jej 26-ročná zakladateľka Coline Billonová je vo svete jednou z 12 a vo Francúzsku jedinou finalistkou súťaže Mladí majstri Zeme, na ktorej sa spočiatku zúčastnilo 2¤400 kandidátov. Víťaz dostane ocenenie v sume 15-tisíc dolárov, ktoré bude udelené v novembri. „Je to bezchybné, že môžeme byť ocenení, aj keď sme nič mimoriadne nevynašli,“ hovorí Vilbouxová.

Triedenie papiera a skla už sa zautomatizovalo, ale bioodpad väčšinou končí na skládke alebo v spaľovni. Toto „čierne zlato“ však môže, ak je kompostované, slúžiť poľnohospodárom ako hnojivo. Predstavuje tretinu odpadu z francúzskych domácností a jeho triedenie sa rozšíri až v roku 2025. Majiteľka reštaurácie ponúkajúcej šaláty Colette Marghieriová sa rozhodla zapojiť sa do činnosti La Tricyclerie, aj keď zatiaľ nie je triedenie bioodpadu povinné. „Je to predovšetkým akt občianskej uvedomelosti,“ zdôrazňuje. „Zo začiatku som o tom mala určité pochybnosti, ale je to jednoduché a našu činnosť to takmer nenarúša. Musíme byť len trochu viac pozorní,“ uisťuje. „Je to jednoduché a zároveň účinné. Zemiakové šupky vážime a každodenne si uvedomujeme, čo sme všetko vyhodili,“ hovorí zástupca riaditeľa Restaurantu VF Guénolé Clequin, ktorý odhaduje podiel organického odpadu svojej kuchyne na 20 percent.

La Tricyclerie, ktorý má dvoch stálych zamestnancov a desiatku dobrovoľníkov obchádzajúcich reštaurácie na kolesách, dodáva každej z nich materiál a návod na triedenie za finančnú účasť vo výške 40 eur mesačne a ročný príspevok pre združenie vo výške 50 eur. „Nezbierame len šupky zo zemiakov. Reštaurácia si uvedomujú, ako sa im obmedzí množstvo odpadu vyhadzovaného do košov a ako sa správajú ekologicky,“ zdôrazňuje jeden z dobrovoľníkov Pierre Briand a premiešava tlejúci kompost. Ten potom bude bezplatne poskytovaný zeleninovými záhradám či študentom poľnohospodárskej školy v Nantes.

La Tricyclerie si stanovila ako cieľ znížiť o 40 percent objem odpadu z nantských reštaurácií. Dnes pozbiera jeden a pol tony odpadu za mesiac. „Je to síce malá kvapka, ale to je len začiatok. Čím viac reštaurácií sa pripojí, tým viac bude bioodpadu,“ raduje sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kompostovanie #bioodpad