Na Bajkale záhadne hynú tulene

Ruské úrady začali preverovať úhyn tuleňov bajkalských potom, čo turisti v posledných dňoch našli na brehoch sibírskeho jazera "naozajstný cintorín" tohto najmenšieho druhu tuleňov.

30.10.2017 16:56
tuleň Foto:
Uhynuté exempláre tuleňov neboli zjavne choré, a tak má príčinu objasniť pitva. Ilustračné foto.
debata (3)

„Na miesto odišli naši odborníci, ktorí túto skutočnosť potvrdili. Množstvo uhynutých jedincov sa upresňuje. Príčiny a okolnosti úhynu sa zisťujú,“ uviedla hovorkyňa federálnej agentúry pre rybolov.

Experti zatiaľ našli 31 mŕtvych tuleňov, čo vraj predstavuje najväčší úhyn od prepuknutia moru v roku 1987. Na telách sa nenašli ani strelné zranenia, ani stopy sietí, takže pravdepodobne nejde o dielo pytliakov. Uhynuté exempláre ani neboli zjavne choré, a tak má príčinu objasniť pitva.

Populácia tuleňov bajkalských v súčasnosti predstavuje asi 100 000 kusov.

Bajkal, ležiaci v samom srdci Sibíri, je najstaršie a najhlbšie jazero na svete, maximálna hĺbka dosahuje 1 642 metrov. Obsahuje skoro pätinu sladkej vody na Zemi a je „výnimočne cenný pre poznanie evolúcie“, ako uviedlo UNESCO, ktoré jazero v roku 1996 zaradilo na zoznam svetového dedičstva.

Biodiverzita Bajkalu je pozoruhodná: vody a brehy jazera obýva takmer 3600 druhov rastlín a živočíchov, väčšinou endemitných, teda vyskytujúcich sa len v danej lokalite.

Vedci však varujú, že jazero čelí jednej z najhorších ekologických kríz vo svojej histórii, o čom svedčí úbytok rýb v dôsledku šírenia rias a znečisťovania jazera odpadovými vodami s fosfátmi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Bajkalské jazero #úhyn #tulene