Objavili najstaršie cicavce

Plietol sa dinosaurom pod nohy, i keď zrejme bol aktívny najmä v noci, aby sa nestal potravou dravých prajašterov. Drobný tvor podobný piskorom sa stal najstarším známym cicavcom, a teda aj najstarším známym predchodcom človeka.

08.11.2017 16:00
21-cicavec-3x Foto:
Pradávne cicavce boli aktívne v noci a lovili hmyz.
debata

Žil pred 145 miliónmi rokov v oblasti, ktorá je dnes pobrežím Dorsetu vo Veľkej Británii. Paleontológom sa podarilo nájsť síce len fosílie dvoch zubov, no vďaka presnému datovaniu môžu povedať, že s istotou ide o najstarší známy druh cicavca.

„Na tzv. jurskom pobreží sme našli dve veci, ktoré akoby boli od hlodavcov a tak bezpochyby ide o našich najstarších predkov,“ uviedol Steve Sweetman z Portsmouth University, ktorý zuby pravekých cicavcov skúmal. Boli to drobné živočíchy s kožušinou, ktoré zo svojich skrýš vychádzali najmä v noci. Jeden žil zrejme v norách a živil sa hmyzom, kým ten väčší nepohrdol ani rastlinami či korienkami. Mali dobre vyvinuté zuby vhodné na prenikanie cez telo koristi, rezanie a aj drvenie.

„Zuby mali značne opotrebované, čo naznačuje, že patrili jedincom, ktoré sa dožili pomerne vysokého veku,“ uviedol Sweetman. „To nie je zlý výkon, keď sa musíte deliť o životný priestor s mäsožravými dinosaurami.“

Fosílie objavil študent paleontológie Grant Smith. Skúmal vzorky kameňov nazbieraných pri zálive Durlston pre svoju dizertačnú prácu, keď si všimol zuby, ktoré v skalách tohto veku nikdy nevidel. „Jurské pobrežie vždy odhaľuje nové tajomstvá a dúfam, že podobné objavy nedajú na seba dlho čakať,“ povedal Dave Martill, ktorý nad projektom dohliadal.

Jeden druh dostal meno Durlstotherium newmani podľa Charlieho Newmana, ktorý má neďaleko lokality krčmu a sám je nadšeným hľadačom fosílií. Druhý pracicavec sa vola Durlstodon ensomi podľa Paula Ensoma, lokálneho paleontológa. Objavy boli publikované v žurnále Acta Paleontologica Polonica.

V Číne sa podarilo nájsť fosílie cicavcov starých 160 miliónov rokov, no tento objav a hlavne jeho datovanie ešte neboli potvrdené. Ďalšia nedávna štúdia zase prišla s teóriou, že dávne cicavce boli nočné zvieratá a na slnečné svetlo začali vychádzať až po vyhynutí dinosaurov. To by mohlo vysvetľovať, prečo ešte aj dnes sú mnohé cicavce skôr nočné tvory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #Zvieratá #cicavce