Zo Sibíri k nám zavítal nový vtáči druh

Ornitológovia dopĺňajú zoznam vtákov Slovenska. Uplynulý víkend ho obohatil tajomný operenec zo severskej tajgy – modravec červenoboký (Tarsiger cyanurus), ktorý bol zaznamenaný na severovýchode krajiny. Stal sa tak 363. členom vtáčej fauny Slovenska.

08.11.2017 14:00
21-vtak-3x
Modravec červenoboký.
debata

Horúca správa o výskyte modravca na Slovensku potešila mnohých ornitológov. „Výskyt druhu bol potvrdený v Ždiari počas odchytu a krúžkovania vtáctva. Modravec bol jeden z horúcich kandidátov na zápis do zoznamu vtákov Slovenska, pretože sa počas uplynulých rokov vyskytol aj v okolitých krajinách počas jesennej migrácie.Druh dostal pomenovanie podľa sfarbenia samčeka, pričom samičky a mladé jedince sú menej nápadne sfarbené,“ informuje Milan Olekšák, člen SOS/BirdLife Slovensko.

Zaznamenanie výskytu vzácnych zatúlancov je náročné, pretože počas jesene nespievajú, zdržia sa na našom území len krátko a v prípade spevavcov sa vyskytujú v neprehľadnom prostredí. V takýchto prípadoch je účinnou formou zisťovania najmä odborný odchyt za účelom krúžkovania vtáctva, ktorý sa realizuje s cieľom dlhodobého monitoringu populácií vtákov na rôznych lokalitách. "Prostredníctvom dlhodobých monitorovacích programov sa dozvedáme mnoho o populačných charakteristikách rôznych druhov vtákov a, samozrejme, prichádzajú aj nové faunistické poznatky o výskyte rôznych druhov operencov.

Výskyt nových druhov vtákov, ktoré na Slovensku neboli dosiaľ zaznamenané, vždy poteší. Prostredníctvom krúžkovania boli zaznamenané v roku 2016 aj ďalšie nové druhy ako strnádka malá a kolibiarik dlhochvostý," dopĺňa Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko.

Hlavný areál rozšírenia modravca červenobokého sa rozprestiera na Sibíri a tiahne sa od pohoria Ural až pod Ochotské more, kde hniezdi v severských ihličnatých lesoch. V Európe hniezdi vo Fínsku a ostrovčekovito v európskej časti Ruska. Migruje na Ďaleký východ a zimuje v krajinách Juhovýchodnej Ázie ako Japonsko, Južná Kórea, juh Číny, Mjanmarsko, Vietnam či Thajsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vtáctvo #ornitológ