Ovce vedia rozoznať ľudské tváre

Ovce dokážu rozoznať tváre známych ľudí. Vedci z Cambridgeskej univerzity vytrénovali ovce tak, aby vedeli identifikovať tváre hercov Jakea Gyllenhaala, Emmy Watsonovej, bývalého prezidenta USA Baracka Obamu alebo hlásateľky BBC Fiony Bruceovej. Po tréningu si ovce oveľa častejšie vyberali známu tvár oproti tej, ktorú nepoznali. Naznačuje to, že ovce majú podobnú schopnosť rozpoznávať tváre, ako majú napríklad primáty.

09.11.2017 14:00
ovca Foto:
Výsledky naznačujú, že rôzne zvieratá majú schopnosť rozlišovať tváre podobne ako opice, primáty a ľudia. V ďalších pokusoch chcú vedci zistiť, či ovce dokážu rozlíšiť aj rôzne emócie vyjadrené v ľudskej tvári.
debata (1)

Už predchádzajúce štúdie ukázali, že ovce vedia identifikovať iné ovce a ľudí, ktorých už istý čas poznajú. „My sme chceli zistiť, či sa ovca vie naučiť rozpoznať tvár len na základe fotografie,“ uviedla pre BBC profesorka Jenny Mortonová. „Išlo nám o to, či zviera má schopnosť vnímať dvojrozmerný objekt, teda fotografiu, ako osobu,“ dodala.

Na experimente sa zúčastnilo osem samíc waleských horských oviec. Podstúpili tréning, na základe ktorého mali vedieť rozlíšiť fotografiu známej osobnosti od fotografie neznámeho človeka. Za úspešný výber dostávali odmenu vo forme jedla. Vedci fotografie ovciam ukazovali na dvoch monitoroch. Aby ovca dostala odmenu, musela prísť bližšie k monitoru s celebritou. Po základom tréningu vedci skúmali, či ovce rozoznajú celebritu, aj keď bude monitor pootočený do rôznych uhlov. Aj v tomto teste ovce dosiahli vyššiu ako priemernú úspešnosť. Nakoniec výskumníci ovciam na monitore premietali rôzne cudzie tváre, medzi ktoré primiešali fotografiu ich majiteľa alebo baču. Ani tu ovce nesklamali.

Výsledky naznačujú, že rôzne zvieratá majú schopnosť rozlišovať tváre podobne ako opice, primáty a ľudia. V ďalších pokusoch chcú vedci zistiť, či ovce dokážu rozlíšiť aj rôzne emócie vyjadrené v ľudskej tvári.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #experiment #ovce #vedecký výskum