Lov pre trofeje zvyšuje riziko vyhubenia druhov

Lov zvierat, ktoré vyčnievajú spomedzi ostatných svojou veľkosťou, výraznými parohmi či hrivou, môže viesť k urýchleniu ich vyhubenia. Podľa výskumu vedcov odstránenie päť percent samcov s najprestížnejšou trofejou pre lovcov stačí na vykynoženie celej populácie zvierat žijúcich pod stresom rýchlo sa meniaceho prostredia.

01.12.2017 14:09
lov, medveď, kožušina Foto:
Lov pre trofeje je regulovaný, no môže viesť k úhynu celých populácií zvierat.
debata

Dôvod je ten, že samce s najvýraznejšími druhotnými pohlavnými znakmi majú zvyčajne aj najkvalitnejši­e gény.

Po svete prebieha živá debata, čo sa týka komerčného lovu pre trofeje. Niektorí tvrdia, že takýto lov by mal byť zakázaný alebo striktne obmedzený. Iní zase argumentujú, že môže byť dôležitým príjmom pre financovanie ochrany prírody.

Rob Knell z Queen Mary University v Londýne však tvrdí, že zástancovia tzv. selektívneho lovu neberú do úvahy nové poznatky o tom, aký vplyv má takýto lov na celé populácie. „Samce s vysokokvalitnými výraznými sekundárnymi pohlavnými znakmi zvyknú vyprodukovať veľkú časť potomstva. Ich dobré gény sa vďaka tomu rýchlo šíria, a tak sa celá populácia vie rýchlejšie prispôsobiť meniacim sa podmienkam v ich životnom prostredí,“ uviedol Knell, ktorý viedol štúdiu publikovanú v žurnále Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. „Odstránenie týchto samcov môže mať nechcené dôsledky,“ dodal.

Lov pre trofeje je odlišný od klasického lovu medzi zvieratami. Takí lovci sa na rozdiel od bežných predátorov zameriavajú na veľké kusy, zvyčajne samce. Môžu tak získať ocenenie či uznanie za zabitie zvierat s výrazne veľkými parohmi, rohmi či hrivami. Aj pytliaci sa často zameriavajú na takéto kusy, napríklad na slony s najväčšími klami.

Vedci použili počítačový model, aby mohli predpovedať dosah lovu samcov na základe ich druhotných sexuálnych znakov. „Ak sa populácia zvierat musí prispôsobiť novému prostrediu a odstránite z nej čo i len malú časť vysokokvalitných samcov, prispieva to k jej vyhynutiu,“ povedal Knell pre BBC News. „Vlastne z populácie odstraňujete gény, ktoré by im pomohli prispôsobiť sa.“

V minulosti ľudia už z rôznych dôvodov vyhubili množstvo druhov zvierat a vtákov a množstvu ďalších druhov vyhubenie bezprostredne hrozí. Lov pre trofeje je legálny v mnohých krajinách sveta. Napríklad v subsaharskej Afrike zaberajú parky vytvorené za týmto účelom väčšie územie ako národné parky s vysokým stupňom ochrany. Lov pre trofeje je veľký biznis aj v USA a Kanade, ale aj v Európe. Podľa niektorých zisk z takéhoto lovu pomáha pri ochrane prírody a aj ako zdroj príjmov pre miestnych obyvateľov. Podľa vedcov by sa však mali zaviesť aspoň vekové obmedzenia, teda aby sa lovili len tie samce, čo už mali dostatok času a príležitostí odovzdať svoje gény na ďalšie generácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lov #trofej #vyhubenie