V Guyane našli modré tarantuly

Dosiaľ neznámy druh vtáčkarov objavil americký vedec Andrew Snyder pri potulkách pralesom v juhoamerickej Guyane. Tvor je pozoruhodný nielen svojím blýskavo modrým sfarbením, ale tiež tým, že žije v kmeni stromu a možno dokonca skupinovo.

04.12.2017 14:00
Haplopelma lividum  Cobalt blue tarantula cropped Foto:
Kobaltovomodrá tarantula.
debata

Snyder doteraz nepomenovaného pavúka zbadal na nočnej výprave v lesoch plošiny Potaro, keď svetlo z jeho baterky odhalilo neurčitý kobaltovomodrý odlesk na strome. „Sprvu som tomu neprikladal žiadnu váhu, určite to bol len odraz od pavúčích očí,“ napísal nedávno vedec z Mississippskej univerzity na svojom blogu. „Ale niečo tam nesedelo, a podvedome som to musel vnímať, niečo ma prinútilo vrátiť sa tam,“ dodal.

V skutočnosti nepochádzal modrý záblesk od očí pavúka, ale od jeho končatín. Ukázalo sa tiež, že drobný tvor obýva dieru v rozkladajúcom sa kmeni stromu a že v rovnakom pni je niekoľko ďalších dier s rovnakými pavúkmi.

„Doteraz som sa stretol len s jednotlivými pavúkmi, buď blízko nory, v lístí na zemi, alebo na kôre stromov,“ opisuje prekvapivé zistenie Snyder. „Čo to znamená pre celý druh? Sú diery vnútri prepojené? Je tento druh spoločenský, alebo sa pavúky len navzájom tolerujú?“ vymenoval vedec niektoré z bezprostredných otázok.

Na základe analýzy fotografií sa Snyder domnieva, že kobaltovomodrý pavúk patrí do podčeľade Ischnocolinae. Podľa serveru Quartz niektorí zástupcovia tejto podčeľade žijú v skupinách. „Zatiaľ je však jasné iba to, že nový modrý pavúk vyžaduje ďalšie skúmanie. A tiež pomenovanie,“ napísal americký web.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #pavúk #tarantula #Guyana