Príliv plastového odpadu v oceánoch sa stupňuje

Stále rastúce množstvo plastového odpadu v moriach a oceánoch je čoraz väčším rizikom pre život rýb a morských živočíchov. Šéfka Organizácie Spojených národov pre oceány Lisa Svenssonová uviedla, že vlády všetkých krajín musia urobiť oveľa viac, aby zastavili vyhadzovanie plastového odpadu do mora. "Ide o planetárnu krízu," uviedla. "Stačilo niekoľko desaťročí od vynálezu plastových materiálov, aby sme zlikvidovali niekoľko morských ekosystémov," dodala.

06.12.2017 14:00
21-shutterstock 325737683 Foto:
Pobrežie Panamy. Pobrežie mimo turistických centier však takto vyzerá už prakticky po celej Zemi.
debata

Stále rastúce množstvo plastového odpadu v moriach a oceánoch je čoraz väčším rizikom pre život rýb a morských živočíchov. Šéfka Organizácie Spojených národov pre oceány Lisa Svenssonová uviedla, že vlády všetkých krajín musia urobiť oveľa viac, aby zastavili vyhadzovanie plastového odpadu do mora. „Ide o planetárnu krízu,“ uviedla. „Stačilo niekoľko desaťročí od vynálezu plastových materiálov, aby sme zlikvidovali niekoľko morských ekosystémov,“ dodala.

Ako príklad uviedla kenskú nemocnicu pre korytnačky, kde zachraňujú tieto obojživelníky, ktoré buď plast zjedli, alebo sa v ňom uväznili. Keď si korytnačky zmýlia plast s jedlom, nakoniec ostane v ich žalúdku a nadvihuje ich. Potom nie sú schopné sa ponoriť a uhynú.

Korytnačkám s množstvom plastu v tráviacej sústave sa podávajú laxatíva. Po dvoch týždňoch takejto liečby sú však veľmi oslabené a neschopné návratu do voľnej prírody. „Niektoré korytnačky sa podarí zachrániť, no nikto si nemôže byť istý, či sa o pár mesiacov nevrátia s rovnakým problémom,“ povedala Svenssonová. Caspar van de Geer názorne uviedol, prečo sa to deje. Korytnačky sa často živia medúzami a napríklad plastové vrecká, ktoré aj na Slovensku používame pri nákupe pečiva, vo vode vyzerajú pre korytnačky takmer identicky. „Korytnačky nie sú hlúpe, no je pre ne naozaj zložité odlíšiť medúzu od priehľadného plastového vrecka.“

Plasty sú aj na najodľahlejších miestach

Zamorenie vôd plastovým odpadom nie je nič nové a ani sa nevzťahuje na konkrétne oblasti. Dokonca pláže jedného z najodľahlejších, a preto aj neobývaného ostrova sú pokryté najhustejšou koncentráciou plastového odpadu na planéte. Hendersonov ostrov sa nachádza zhruba 5-tisíc kilometrov od najbližšej väčšej mestskej aglomerácie, a tak tam prakticky nikto nechodí. Len vedci ostrov navštívia raz za päť až desať rokov. Pri poslednej návšteve zistili, že Hendersonov ostrov rozhodne nepôsobí ako romantický stratený raj. Je pokrytý takmer 40 miliónmi kusov plastového odpadu.

Jennifer Laversová z britskej ochranárskej organizácie RSPB pri návšteve ostrova zistila, že každý štvorcový meter je zahádzaný priemerne 671 kusmi odpadu – väčšinou plastového. To je zároveň svetový rekord v tejto smutnej štatistike. Odpad pritom pochádza z celého sveta, no najmä z Ázie a Južnej Ameriky pretože sa nachádza blízko juhopacifického morského prúdu. „To, čo je vidieť na Hendersonovom ostrove, je dôkazom, že znečistenie plastovým odpadom sa nevyhýba ani najodľahlejším kútom Zeme,“ uviedla Laversová, ktorá výsledky výskumu publikovala v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied. „Zďaleka nejde o nedotknutý, opustený ostrov, ako by si ľudia zrejme predstavovali. Hendersonov ostrov je šokujúcim, no už typickým obrazom toho, že plastový odpad znečisťuje životné prostredie skutočne po celom svete.“

Celosvetový problém

Za plastovým odpadom nie je nutné ísť na Hendersonov ostrov. Aj v Stredozemnom mori sa hromadí obrovské množstvo plastového odpadu. Ako ukázal prieskum španielskych vedcov, na hladine pláva až tisíc ton najrôznejšieho plastového materiálu, najmä časti fliaš, tašiek a iných obalov. Znečistenie mora je vzhľadom na jeho biodiverzitu a ekonomickú dôležitosť veľmi nebezpečné, citovala odborníkov britská spravodajská stanica BBC.

Plasty boli objavené aj v žalúdkoch rýb, vtákov, korytnačiek a veľrýb. „Zistili sme, že Stredozemné more je obrovským zhromaždiskom plastového odpadu,“ uviedol Andres Cózar z Univerzity v Cádize. „Znečistenie morí plastmi sa veľmi rozšírilo a stalo sa celosvetovým problémom po pol storočí širokého používania plastových materiálov. Je preto naliehavo potrebné vypracovať stratégiu, ktorá by tento problém riešila,“ dodal Cózar, ktorý je jedným z autorov prieskumu.

Plast sa v Stredozemnom mori hromadí v podobnom množstve, ako je to v oceánskych prúdoch v Indickom oceáne, severnom Atlantiku, severnom Pacifiku, južnom Atlantiku a južnom Pacifiku, odhalila štúdia, ktorá bola uverejnená vo vedeckom časopise PLoS ONE. Veľké množstvo tohto odpadu bolo objavené aj na ďalších miestach, napríklad v Bengálskom zálive, Juhočínskom mori, Barentsovom mori a v Severnom ľadovom oceáne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #OSN #odpad #živočíchy #oceán