Praveký tvor bol niečo medzi kačkou a velociraptorom

Vedci objavili neobvyklé zviera z praveku. Zobák mal ako kačka, ale zuby ako krokodíl. K tomu labutí krk a vražedné pazúry. Aby toho nebolo málo, tento živočích mal plutvy ako tučniak, ale na pevnej pôde chodil ako pštros. Ide tak o prvý objav dvojnohého dinosaurieho mäsožravca, ktorý mal preukázateľné plavecké schopnosti.

11.12.2017 15:00
Duck Dinosaurus Foto:
Nevysoký, nenápadný, no mäsožravý. Veľmi zvláštny tvor pribudol do atlasu dinosaurov.
debata

Kompletnú kostru tvora vysokého asi 45 centimetrov, ktorý žil pred 75 miliónmi rokov, rozpoznali vedci v kusu pieskovcovej hrudy, ktorú niekto do Európy prepašoval z Mongolska.

„Je to zvláštne zviera,“ povedal holandský výskumník Dennis Voeten z katedry zoológie a ornitologického laboratória Univerzity Palackého v Olomouci, kde je na postgraduálnom štúdiu. „Kombinuje rôzne časti, ktoré sme poznali z iných druhov, do tohto jedného malého zvieraťa,“ dodal.

V štúdii zverejnenej vo vedeckom časopise Nature Voeten so svojimi spolupracovníkmi nazvali zviera Halszkaraptor escuilliei podľa poľskej paleontologičky Halszky Osmólskej.

Podľa spoluautora štúdie, paleontológa Paula Tafforeaua z Európskeho synchrotrónového radiačného zariadenia (ESRF) vo francúzskom Grenobli, mohlo zviera vďaka tvaru tela ľahko behať a loviť potravu na pevnej pôde, ale aj chytať ryby v sladkej vode.

Vedúci štúdie, paleontológ Andrea Cau z Capelliniho geologického múzea v Bologni, vraj spočiatku veľmi pochyboval o autenticite fosílie, a to tak pre vzhľad kostry, ako aj kvôli skutočnosti, že ju z Mongolska prepašoval súkromný zberateľ. Preto najprv vychádzal z toho, že ide o falošný výtvor, kým sa vedecky nedokázal opak. V tom pomohlo synchrotrónové zariadenie, vďaka ktorému vedci zaobstarali trojrozmerné obrazy fosílie. Tie ukázali, že išlo skutočne o jednoliateho tvora, nie o kostrovú konštrukciu z viacerých zvierat, ako sa v minulosti zistilo pri iných objavoch dinosaurov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #pravek