Bude viac zemetrasení

Počet silných zemetrasení by mohol v roku 2018 stúpnuť. Na Slovensku sa zemetrasenia objavujú len veľmi ojedinele, no v iných končinách sveta predstavujú reálnu hrozbu. Tak majetkovú, ako aj na životoch. Vedci varujú, že v roku 2018 sa spomalí rotácia Zeme. Zároveň s tým sa zrejme zvýši seizmická aktivita a preto nie je vylúčené, že vzrastie aj počet devastačných otrasov zemskej kôry.

03.01.2018 09:23
udal-zemetr-mexico-shutt-5x Foto:
Archívna snímka. Po zemetrasení v Mexiku.
debata (17)

Rotácia Zeme sa spomalí len mierne, nebadateľne. Deň bude kratší len o pár milisekúnd. Podľa vedcov však tento periodický jav stačí na výrazné povzbudenie pohybu tektonických dosiek.

„Korelácia medzi rotáciou Zeme a seizmickou aktivitou je silná a naznačuje, že rok 2018 prinesie viac intenzívnych zemetrasení,“ uviedol Roger Bilham z University of Colorado. Podľa jeho výskumu sa silné zemetrasenia objavujú zhruba 15-krát za rok. Jedno z nich napríklad poničilo Nepál. V roku 2018 však môže byť silných zemetrasení až 30. „Opakuje sa to každých päť rokov. Inými slovami, planéta nám dáva päť rokov, aby sme sa na tieto udalosti pripravili,“ dodal Bilham.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #18 udalostí roka 2018