Medvede v Arktíde ohrozuje topenie ľadovcov

Turisti, ktorí prišli na lodi obdivovať ľadové oblasti ruskej Arktídy, najprv vykrikovali, keď na pobreží uvideli malé bloky ľadu. V skutočnosti to však bolo zhruba 200 polárnych medveďov hodujúcich na mŕtvole veľryby, píše agentúra AFP.

09.01.2018 16:00
ľadový medveď Foto:
Pre topenie ľadovcov čoraz viac medveďov trávi stále viac času na súši a prichádzajú do konfliktu s ľuďmi.
debata (1)

„Boli sme všetci veľmi prekvapení,“ hovorí Alexander Gruzdev, riaditeľ prírodnej rezervácie na Wrangelovom ostrove na ruskom Ďalekom východe, kde sa konala táto medvedia hostina.

Ľadové medvede sa zhromaždili na brehu mora, aby sa pustili do mŕtvoly veľryby, ktorá uviazla na plytčine. Vo veľkej skupine medveďov bolo veľa rodín a dve samice nasledované ôsmimi medvieďatami. Takýto pohľad sa naskytne len málokedy, hovorí Gruzdev. Takáto scéna môže fascinovať turistov, ale pre vedcov je názorným dôkazom otepľovania, ktoré mení prirodzené prostredie zvierat, zvyšuje boj o potravu a približuje medvede k ľudským obydliam.

Klimatické zmeny vyvolávajú topenie ľadovcov a to núti populácie ľadových medveďov v Arktíde, aby trávili viac času na pevnej zemi a nebezpečne sa približovali k dedinám.

Wrangelov ostrov leží v Čukotskom mori na severovýchode Sibíri. Je tradičným miestom, kde ľadové medvede od augusta do novembra, po topení ľadovcov, odpočívajú a potom sa vydávajú na lov tuleňov. Ostrov je tiež považovaný za hlavnú zónu v celej Arktíde, kde sa rodia medvieďatá. „Veľryba je pre nich skutočným darom. Je to niekoľko ton potravy, teda dosť na niekoľko mesiacov,“ vysvetľuje Gruzdev.

Na Wrangelov ostrov sa vydáva čoraz viac ľadových medveďov, ktoré tu dnes kvôli topeniu ľadovcov trávia priemerne o mesiac dlhší čas ako pred 20 rokmi, uvádza expert z Washingtonskej univerzity Eric Regehr. Vlani na jeseň tam pozorovatelia napočítali 589 medveďov. To je neobyčajne vysoký počet. Ide o dvojnásobok predchádzajúcich odhadov, dodáva Regehr. Populácia ľadových medveďov v Čukotskom mori, ktoré sa delí medzi Rusko a Spojenými štátmi, je podľa neho zdravá.

To sa však môže zmeniť, ak sa bude predlžovať čas, ktorý medvede trávia na pevnej zemi. Hoci tu majú niektoré zdroje potravy, ako sú pižmone, hlodavce alebo aj tráva, nič nemôže vynahradiť energetický prísun z konzumácie tuleňov, ktoré sú pre prežitie ľadových medveďov kľúčové. „Sú to múdre zvieratá a majú schopnosť adaptácie, ale ten počet ľadových medveďov, ktorý dnes máme v Arktíde, rozhodne nemôže žiť na pevnej zemi, pretože tam je obmedzený priestor a obmedzené zdroje potravy,“ upozorňuje Regehr.

Podľa vedca je pohľad na 200 ľadových medveďov hodujúcich na mŕtvole veľryby jasnou známkou toho, čo nás čaká v budúcnosti. Čoraz viac medveďov bude tráviť menej času na mori. Z toho vyplýva neodvratný konflikt ľadových medveďov s obyvateľmi týchto oblastí. Tento rok zahynuli stovky mrožov, ktoré na seba narážali. Je možné, že ich znepokojil nejaký predátor, tvrdí koordinátor ruského centra pre morské cicavce Viktor Nikiforov. Niektoré mŕtvoly mrožov plávali až k jednej dedine a prilákali ľadové medvede, z ktorých jeden rozbil okno na jednom domčeku, hovorí Nikiforov. Obyvatelia zakázali deťom chodiť do školy pešo a zrušili niektoré akcie. Vedci potom s pomocou buldozérov odstraňovali mŕtvoly mrožov.

„Koncentrácia ľudí a zvierat v tejto zóne rastie a z toho plynú konflikty,“ hovorí Nikiforov. „Klimatické zmeny nemôžeme zastaviť, ale môžeme sa postarať o to, aby ľudia žili v bezpečí,“ zdôrazňuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #medvede #topenie ľadovcov