Objavili najdlhšiu podvodnú jaskyňu na svete

Archeológom a potápačom sa na Yucatánskom polostrove v Mexiku podarilo objaviť priechod medzi dvoma podvodnými jaskyňami, vďaka ktorému sa tak stali najdlhšou nepretržite zaplavenou jaskyňou na svete.

24.01.2018 15:00
Aleš Tvrdý, Photo and Traveling, Modra Špilja,... Foto:
Mnohé z jaskýň na Yucatánskom polostrove boli svojho času nad úrovňou mora a boli úplne alebo čiastočne suché.
debata (1)

O objav sa zaslúžili členovia projektu Gran Acuífero Maya, ktorí sa skúmaniu jaskýň pri pobrežnom meste Tulum venovali niekoľko rokov. Najdlhší podvodný jaskynný systém pozostáva z jaskýň Dos Ojos a Sac Actun, podľa ktorej ho pomenovali, a meria 347 kilometrov.

Mnohé z jaskýň na Yucatánskom polostrove boli svojho času nad úrovňou mora a boli úplne alebo čiastočne suché. V niektorých z tamojších jaskynných systémov vrátane Sac Actun vedci objavili dôkazy o ich ľudských obyvateľoch, pozostatky vyhynutých živočíchov či artefakty mayskej kultúry.

„Táto obrovská jaskyňa predstavuje najdôležitejšie podvodné archeologické nálezisko na svete a obsahuje vyše stovky archeologických kontextov. Zdokumentovali sme v nej dôkazy o prvých usadlíkoch Ameriky, ako aj o vyhynutej faune a, samozrejme, o mayskej kultúre,“ vyjadril sa o náleze podvodný archeológ Guillermo de Anda.

Najdlhšou jaskyňou na svete vôbec je Mamutia jaskyňa v americkom štáte Kentucky, ktorej preskúmané podzemné priestory dosahujú dĺžku 650 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Mamutia jaskyňa #Gran Acuifero Maya