Predchodcovia pavúkov mali chvosty

V mjanmarských dažďových pralesoch objavili paleontológovia skameneliny predchodcov pavúkov, ktorí žili na Zemi pred sto miliónmi rokov a oproti dnešným pavúkom sa líšili najmä tým, že mali dlhé chvosty.

20.03.2018 15:00
debata

O náleze informoval tím paleontológov z viacerých svetových univerzít a inštitúcií. Člen tímu, Paul Selden z University of Kansas, dokonca tvrdí, že druh, ktorého skameneliny objavili, by mohol možno v Mjanmarsku stále žiť. „My sme ich nenašli, ale tamojšie lesy sú veľmi málo preskúmané a je to len drobné stvorenie,“ cituje amerického vedca BBC.

O tom, že dnešné pavúky pochádzajú zo živočíchov, ktoré mali dlhé chvosty, hovoria vedci už desať rokov, až teraz však objavili skameneliny týchto tvorov. Novoobjavené živočíchy, ktoré patria – rovnako ako pavúky, roztoče či škorpióny – do triedy pavúkovce, pomenovali Chimerarachne y­ingi.

Podľa ďalšieho člena vedeckého tímu, Russella Garwooda z University of Manchester, je nepravdepodobné, že by tento tvor tkal pavučiny. Na čo mu slúžil chvost, podľa neho nie je jasné, a tiež sa zatiaľ nevie, či bol jedovatý, alebo nie.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #pavúk