Vzácny medveď hnedý uhynul počas odchytu

Národný park v centrálnej časti Talianska preveruje smrť vzácneho medveďa hnedého, ktorý uhynul počas odchytu, keď mu biológovia chceli nasadiť sledovací obojok.

24.04.2018 16:00
medveď, medveď hnedý Foto:
Ochrancovia prírody označili stratu medveďa za "veľmi vážnu".
debata (3)

Informoval o tom spravodajský server BBC News. Vedci v parku v Apeninskom pohorí medveďa chytili do pasce, uspali a chystali sa mu nasadiť obojok vybavený vysielačkou, aby mohli sledovať jeho pohyb. Krátko potom, čo ho zasiahla uspávacia strela, začalo mať zviera ťažkosti s dýchaním a nakoniec uhynulo napriek snahám o jeho oživenie.

Ochrancovia prírody označili stratu medveďa za „veľmi vážnu“. „Ide o poddruh medveďa apeninského, ktorý sa ocitol na pokraji vyhubenia. Teraz už ich žije len 50 alebo ešte o niečo menej,“ uviedla organizácia WWF Italia, ktorá vyzvala na preverenie postupu počas odchytu.

Medveď bol odchytený v noci zo stredy na štvrtok v rámci schválenej operácie v Národnom parku Abruzzo, Lazio a Molise. Podľa talianskych médií nebol mladý samec pôvodným cieľom – zamestnanci parku sa snažili chytiť iného medveďa, ktorému hovoria Mario. Tento medveď sa naučil počas nocí zatúlať do blízkej dediny a panovali obavy, že by mohol ohroziť obyvateľov. Podľa riaditeľa parku Antonia Carraryho ide o prvý podobný prípad. „Všetky riziká sú pri odchyte zvierat minimalizované, ale nemožno ich úplne vylúčiť,“ dodal s tým, že príčinu smrti medveďa azda určí nariadená pitva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #medveď #medveď hnedý