Austrália zachraňuje koaly

Austrália predstavila program na záchranu koál, ktorých počet prudko klesá. Na program vyčlení 45 miliónov austrálskych dolárov.

09.05.2018 15:00
koala Foto:
Koaly počas dňa hľadajú útočisko v korunách stromov a počas noci sa kŕmia na eukalyptoch.
debata

Austrálska Nadácia pre koaly odhaduje, že vo voľnej prírode žije približne 43-tisíc týchto vačkovcov, ktoré sú jedným zo symbolov Austrálie. Pred príchodom prvých britských kolonistov v roku 1788 sa ich počet odhadoval na viac ako desať miliónov.

„Koaly sú národný poklad,“ povedala premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová. „Ak sa nám nepodarí zaistiť budúcnosť tejto národnej ikony, bude to nesmierna škoda,“ dodala pri predstavení programu.

Počet koál medvídkovitých (Phascolarctos cinereus) klesá kvôli klimatickým zmenám. Na ich úbytku sa podpisuje aj zmenšujúca sa plocha ich prirodzeného životného prostredia, okrem toho sa stávajú obeťou psov a hynú pod kolesami automobilov aj pri lesných požiaroch.

Podľa výskumov počet koál v Novom Južnom Walese za posledných 15 – 20 rokov klesol o 26 percent. V ďalších austrálskych oblastiach už koaly prakticky vymizli. Vládou vyčlenených 45 miliónov dolárov je určených na vytvorenie rozsiahlej rezervácie s plochou tisícov hektárov, s cieľom uchovať prirodzené prírodné prostredie koaly medvídkovitej. Fond bude tiež určený na výskum chorôb, ktoré populáciu koaly decimujú, ako sú napríklad infekčné chlamýdie prenášajúce sa pri párení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koala