V Austrálii zahynul najstarší známy pavúk

Najstarší známy pavúk na svete zahynul v Austrálii v úctyhodnom veku 43 rokov. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych vedcov.

11.05.2018 14:00
pavúk
Pavúk zvaný ,,číslo 16" umožnil vedcom, aby sa dozvedeli viac o správaní pavúka, ktorý sa vyskytuje po celej Austrálii vrátane súkromných záhrad.
debata

Pavúk však podľa nich neuhynul na starobu, ale po bodnutí osou. Dotyčný pavúk, latinsky zvaný Gaius villosus, z podradu vtáčkarov, ďaleko prekonal predchádzajúci rekord. Ten držala 28-ročná mexická tarantula, aspoň podľa štúdie publikovanej v časopise Pacific Conservation Biology Journal.

Pavúk zvaný „číslo 16“ umožnil vedcom, aby sa dozvedeli viac o správaní pavúka, ktorý sa vyskytuje po celej Austrálii vrátane súkromných záhrad. „Podľa nášho názoru je to najstarší exemplár pavúka, ktorý bol sledovaný. Jeho dlhá história nám dovolila dozvedieť sa viac o správaní týchto pavúkov a populačnej dynamike,“ povedala výskumníčka Leanda Masonová z Univerzity v Curtine na západe Austrálie. „Číslo 16“ bol objavený v roku 1974, keď austrálska špecialistka na pavúky Barbara York Mainová, ktorá má teraz 88 rokov, začala s výskumom vtáčkarov v regióne Wheatbelt na západe krajiny.

„Vďaka Barbarinmu rozsiahlemu výskumu sme dokázali zistiť, že dlhovekosť vtáčkarov je daná ich biologickým cyklom a najmä spôsobom, akým žijú v buši, ich usadenou povahou a ich metabolizmom,“ dodala Masonová. Spomínaný pavúk bol skúmaný v prirodzenom prostredí. Samičky vtáčkarov trávia väčšinu svojho života v rovnakej nore a jej blízkosti. Vedci toto miesto označili a pravidelne pozorovali. Výskum tiež umožnil lepšie pochopiť, ako človek tieto druhy ohrozuje, vrátane globálneho otepľovania a odlesňovania. Tieto pavúky zvyčajne žijú päť až 20 rokov. Pre ľudí nepredstavujú veľkú hrozbu, ich uhryznutie však môže byť bolestivé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pavúk #Austrália