Plastový odpad sa dostal až na dno Mariánskej priekopy

Prívalu plastového odpadu neunikol ani najhlbší kút svetových oceánov: bezmála 11 kilometrov hlboká Mariánska priekopa. Na základe nedávno zverejnenej štúdie tímu japonských vedcov to napísal magazín National Geographic.

24.05.2018 06:00
more, oceán, zvieratá, plasty Foto:
V mori sa nachádza toľko plastov, že okrem vyplavovania na pobrežie, klesajú dokonca aj na dno Mariánskej priekopy.
debata

Bádatelia tvrdia, že plastový odpad je všadeprítomný aj viac ako 6 000 metrov pod hladinou. Závery vychádzajú z fotografií a videí vytvorených za uplynulých tridsať rokov diaľkovo ovládanými hlbokovodnými prístrojmi v rámci projektu japonských oceánografov, ktorý mapuje prítomnosť odpadu v hlbinách oceánov. Materiály zachytené pri tisícoch ponorov boli sprístupnené vlani na jar.

„Z 5 010 ponorov v databáze bolo zaznamenaných 3 425 človekom vyrobených predmetov. Vyše 33 percent odpadu tvorili makroplasty, z ktorých 89 % boli výrobky určené na jedno použitie, a tieto pomery v hĺbkach viac ako 6 000 metrov ešte narástli na 52, resp. 92 %. Hĺbkovým rekordom bola plastová taška v 10 898 metroch pod hladinou v Mariánskej priekope,“ uvádzajú autori výskumu.

Dáta podľa vedcov ukazujú, že vplyv suchozemských aktivít človeka už sa rozšíril aj do najtemnejších hlbín oceánu v oblastiach vzdialených viac ako tisíc kilometrov od pevniny. Tiež sa zistilo, že kusy plastov bežne prichádzajú do kontaktu s morskými organizmami, keď sa napríklad namotávajú na živočíchy. Hlbokomorské organizmy sa nachádzali na 17 % záberov plávajúceho plastového odpadu.

Jedinou efektívnou možnosťou, ako zabrániť ďalšiemu ohrozeniu ekosystémov v morských hlbinách, je podľa autorov spomínaného výskumu regulácia výroby jednorazových plastových produktov a obmedzenie ich prúdenia na otvorené more.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #plasty #Mariánska priekopa