Veľmlok čínsky z prírody vymizol

Veľmlok čínsky, ktorý je najväčším obojživelníkom sveta, zo svojho prirodzeného prostredia takmer vymizol. Potvrdil to štvorročný terénny prieskum čínskych vedcov.

05.06.2018 16:00
veľmlok Foto:
Veľmlok čínsky
debata

Milióny veľmlokov čínskych však chovajú farmy, ktoré ich predávajú do luxusných reštaurácií, napísal spravodajský server BBC. Táto živá fosília, ktorá sa za 170 miliónov rokov, teda od éry dinosaurov, nijako podstatne nezmenila, figuruje na zozname kriticky ohrozených zvierat. „Nadmerné využívanie týchto úžasných živočíchov ako ľudskej potravy sa za prekvapivo krátky čas katastrofálnym spôsobom odrazilo na ich počte vo voľnej prírode,“ uviedol Samuel Turvey z londýnskeho zoologického ústavu pri Londýnskej zoologickej spoločnosti (LZS).

Rod veľmlok čínsky, ktorého biotopom sú sladkovodné rieky, bol kedysi v Číne bežným druhom. Jeho jedenie bolo síce v minulosti tabu, ale teraz sa tento obojživelník považuje za delikatesu. Hoci je jeho chov nelegálny, farmy, ktoré sa mu venujú, zažívajú boom. Počas terénneho prieskumu na 97 lokalitách v 23 čínskych provinciách boli veľmloky nájdené iba na štyroch z nich. Z genetickej analýzy však vyplýva, že sa v danom prostredí nenarodili a zrejme tam boli nasadené z fariem.

To môže podľa vedcov spôsobiť viac škody ako úžitku. Výskumníci prišli na to, že vlastne existuje päť, možno až osem vývojových línií veľmloka. Ak sa vypúšťa späť do prírody bez prihliadnutia na genetické rozdiely medzi jednotlivými líniami, môže to budúcnosť veľmloka čínskeho ďalej ohroziť, napísala BBC. Najdlhšie žijúci veľmlok na svete žije zrejme v pražskej zoo. V decembri 2015 bol Karlo veľký 158 centimetrov a vážil 35 kilogramov.

„Veľmloky sú veľmi citlivé a fyzická manipulácia im prekáža, takže sa snažíme obmedziť ju na minimum,“ povedal Petr Velenský, ktorý je kurátorom obojživelníkov a plazov v pražskej zoo. Budúca „kontrola zdravotného stavu a kondície“ je plánovaná na tohtoročné leto a pri tej príležitosti bude Karlo zvážený a zmeraný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyhynutie #mlok