V telách morských vtákov nachádzajú stovky kúskov plastov

Tím britského televízneho kanálu BBC One získal ďalšie otrasné dôkazy o ničivom vplyve plastového odpadu na zvieratá.

27.06.2018 18:00
vtáky a plastový odpad Foto:
Morskí biológovia po opustení hniezd odchytávajú stovky mláďat, ktorým zo žalúdkov vyberajú plasty.
debata
Dokumentaristi, ktorí pracujú na filme Drowning in Plastic, nakrútili na Ostrove lorda Howea morské vtáky umierajúce od hladu, pretože v žalúdkoch plných plastov nemajú priestor na potravu.

Dokumentárny film je súčasťou iniciatívy BBC s názvom Plastics Watch, ktorá sleduje vplyv plastov na životné prostredie. Filmári na ostrove nakrúcali s morskými biológmi, ktorí sa pokúšajú vtáky zachrániť. Po opustení hniezd preto odchytávajú stovky mláďat, ktorým zo žalúdkov vyberajú plasty.

Vtáky hniezdia na Ostrove lorda Howea, viac ako 600 kilometrov od východného pobrežia Austrálie. Mláďatá pritom v hniezdach čakajú na svojich rodičov, ktorí im z mora nosia malé ryby a chobotnice. „Tieto vtáky sú všeobecné predátory. Zjedia v podstate všetko. Práve to im umožnilo prosperovať. Keď však dáte do oceánu plasty, nedokážu rozlíšiť, čo je plast, takže ho zjedia," vysvetlila morská biologička Jennifer Lavers. Rodičia tak nevedomky kŕmia svoje mladé plastami, a keď tie vyjdú z hniezd, ich žalúdky sú plné plastu a nemajú dosť živín a dosť sily na to, aby sa o seba dokázali postarať.

Práve vtedy zasahujú vedci, ktorí mladé odchytávajú a prezerajú. Ako ďalej vysvetlila Lavers, vyplachujú im žalúdky tak, aby im neublížili a pomocou morskej vody ich prinútili plasty vyvrátiť. Liz Bonnin, ktorá reláciu moderuje, sa vyjadrila, že to, čo zažila na Ostrove lorda Howea, bola jedna z najhorších vecí, aké videla počas svojej kariéry. „Bolo šokujúce, koľko toho vyšlo z jedného mláďaťa. Druhú noc sme videli z jedného vyjsť asi 90 kúskov," povedala pre BBC News s tým, že vedci im vraveli, že niekedy nájdu v mŕtve vtáky alebo vo vyvrhnutej potrave aj 200 až 250 kúskov plastov.

Podľa Jennifer Lavers sa pritom väčšina plastu, ktoré nachádzajú, dá nahradiť. „Nachádzame plastové štipce na bielizeň, plastové zubné kefky. To všetko sa dá vymeniť za iné materiály. Ja mám napríklad zubnú kefku z bambusu. Teším sa na budúcnosť, v ktorej nebudem musieť vyberať štipce na bielizeň z brušiek malých vtáčikov – to by bolo úžasné," uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #vtáky #BBC #plasty