Na Oravskej priehrade vrcholí hniezdna sezóna

Vodné vtáky na Vtáčom ostrove na Oravskej priehrade v tomto období vyvádzajú mláďatá. Oravská priehrada je totiž významným hniezdiskom vodného vtáctva.

17.07.2018 01:00
debata
Na Vtáčom ostrove je živý ruch. Vodné vtáky... Foto: Foto: Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko
rybar riecny Na Vtáčom ostrove je živý ruch. Vodné vtáky vyvádzajú svoje mláďatá.
Ako po iné roky aj tento rok tu zahniezdili stovky čajok smejivých a bielohlavých, desiatky kačíc divých a vzácnejších kačíc chripľavých a aj ohrozený druh kalužiak červenonohý, ktorý je zapísaný aj v Červenom zozname vtákov Slovenska. Zvýšil sa počet európsky významného druhu rybára riečneho nad 50 hniezdiacich párov, čo je dosiaľ najviac v histórii Oravskej priehrady.

„Sme radi, že kosenie ostrova v minulom roku prinieslo pozitívny efekt na hniezdenie vzácnych alebo ohrozených druhov vtáctva, ako je rybár riečny alebo kalužiak červenonohý“ informuje Miroslav Demko zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko. "Určite všetci návštevníci Oravskej priehrady zaznamenali v posledných mesiacoch živý ruch na Vtáčom ostrove pri ochrane hniezd alebo kŕmení mláďat.“ Kosenie sa robí po vyhniezdení vtáctva na konci leta v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR za pomoci dobrovoľníkov. Aj tento rok koncom augusta je plánovaný tábor dobrovoľníkov a každá pomoc je vítaná.

Najmä pre zabezpečenie nerušeného hniezdenia je na Vtáčí ostrov a do vzdialenosti 50 m od jeho brehov vylúčený vstup a plavba verejnosti vrátane člnov, vodných bicyklov alebo vodných skútrov.

„Pri vstupe na ostrov alebo plavbe v bezprostrednej blízkosti ostrova hrozí, že slabo lietajúce mláďatá opustia ostrov a môžu uhynúť. V rekreačne využívanej časti priehrady hrozí kolízia s vodnými skútrami alebo zamotanie sa do rybárskych silonov,“ objasňuje Demko. Ako ďalej dodal, preto vyzývajú rybárov, rekreantov a iných návštevníkov priehrady, aby rešpektovali obmedzenia, ktoré sú len na malej časti priehrady, a nerušili hniezdiace alebo odpočívajúce vtáctvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská priehrada #mláďatá #vodné vtáky