Vedci vyvinuli embryo ohrozeného nosorožca severného bieleho

Medzinárodnému tímu vedcov a zoológov sa podarilo umelo vyvinúť embryo nosorožca, čo je prelomový krok k záchrane ohrozených nosorožcov severných bielych.

18.07.2018 11:00
debata
Vedci v laboratóriu vyvinuli hybridné embryo, a... Foto: SHUTTERSTOCK
nosorozsec Vedci v laboratóriu vyvinuli hybridné embryo, a to spojením semena nosorožca severného bieleho a vajíčka príbuzného nosorožca južného bieleho.

Z nich na planéte žijú v kenskej rezervácii Ol Pejeta posledné dve samice patriace zoo Dvůr Králové nad Labem. Prípadné umelo vyvinuté embryo nosorožcov severných bielych by ako náhradná matka vynosila samica nosorožca južného bieleho, ktorých na svete žije okolo 21 000 kusov. V tlačovej správe to uviedol riaditeľ zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

V marci v Keni na starobu uhynul posledný na svete žijúci samec nosorožca severného bieleho menom Sudán. V Keni ďalej žije Sudánova dcéra Najin a jej dcéra Fatu. Ani jedna z nich už nie je schopná mláďa vynosiť. Vo voľnej prírode je druh považovaný za vyhynutý.

Vedci vyvinuli hybridné embryo

S použitím metód umelej reprodukcie vedci v laboratóriu vyvinuli hybridné embryo, a to spojením semena nosorožca severného bieleho a vajíčka príbuzného nosorožca južného bieleho.

U nosorožcov ide vôbec o prvý prípad, keď boli laboratórne dosiahnuté blastocysty, teda rané štádium vývoja embrya. „Existuje veľká šanca, že po vložení embryí do maternice náhradnej matky táto samica otehotnie,“ uviedol vedúci oddelenia reprodukčného manažmentu Leibnizovho inštitútu pre výskum divokých a zoo zvierat v Berlíne Thomas Hildebrandt.

Vedci pre vznik hybridného embrya použili prispôsobené techniky umelého oplodnenia koní. Súčasne pracujú na vývoji metódy pre vloženie embrya do samice.

Pre vznik embrya boli použité zmrazené vzorky semena z uhynutých samcov severných bielych nosorožcov. Vajíčka zo samíc južného bieleho nosorožca vedci vzali od zvierat žijúcich v niekoľkých európskych zoologických záhradách vrátane Dvora Králové. K bezpečnému odberu vajíčok používajú nedávno patentovaný nástroj s dĺžkou takmer dva metre. Vajíčka skončili v laboratóriu Avantea v Taliansku, ktoré je svetovým lídrom asistovanej reprodukcie pre veľké zvieratá.

„V našom laboratóriu sa nám podarilo vyvinúť metódy potrebné na dozretie vajíčok a ich oplodnenie vpravením semena mikroihlou do cytoplazmy vajíčka. Zatiaľ čo v prípade dobytka alebo koní fungujú tieto metódy už dlho, u nosorožcov sme až teraz prvýkrát úspešne dosiahli blastocysty,“ uviedol Cesare Galli z Avantey. Niekoľko embryí je teraz zmrazených a uchovaných pre budúce vloženie do náhradných matiek.

„Úspešné vytvorenie hybridného embrya je zásadným krokom k narodeniu prvého mláďaťa nosorožca bieleho severného pomocou metódy umelej reprodukcie. Vlastne už v tejto chvíli pochádza polovica genetických informácií tohto hybridného embrya z bielych severných nosorožcov, čo je úžasný úspech,“ uviedol Rabas.

Darkyne sú už len dve

Teraz vedci stoja pred úlohou získať vajíčka z posledných dvoch samíc žijúcich v Ol Pejete. „Sme pripravení odísť do Kene a odobrať z posledných dvoch samíc bielych severných nosorožcov vajíčka, aby sme mohli vytvoriť čisté embryo,“ uviedol Hildebrandt. Vedci doteraz majú za sebou vyše 20 cvičných odberov vajíčok zo samíc nosorožca južného bieleho.

Na svete zostávajú posledné dve darkyne vajíčok a vzorky samčieho semena sú dostupné len zo štyroch jedincov. Táto úzka základňa by teda zrejme nestačila na vytvorenie životaschopnej populácie tak, aby bola zachovaná jej dostatočná genetická rozmanitosť. Vedci preto zároveň s vývojom metód umelej reprodukcie pracujú na vytvorení pohlavných buniek z kmeňových buniek získaných z telových buniek nosorožcov bielych severných, ktoré boli uchované už v minulosti.

„Už vieme získavať embryonálne kmeňové bunky príbuzných nosorožcov bielych južných obsahujúce všetky vlastnosti nediferencovanej bunky s vysokou schopnosťou sa diferencovať, teda vyvinúť sa na akúkoľvek telovej bunku,“ uviedol Galli. Kombinácia výskumu kmeňových buniek s novovyvinutou technológiou umelého oplodnenia poskytuje podľa vedcov cestu, ako zachrániť kriticky ohrozené druhy cicavcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #embryo #severný biely nosorožec #vyhynutie