Lov 'morského kokaínu' ohrozuje kalifornské sviňuchy

Rybári, ktorí lovia načierno, ale aj pašeráci jej hovoria "morský kokaín". Smuha MacDonaldova je na pokraji vyhubenia.

19.07.2018 10:19
ryba-shutterstock 1 Foto:
Smuha - ryba, ktorej pašeráci hovoria ,,morský kokaín".
debata

Na vine je nelegálny lov tejto ryby, známej tiež pod latinským názvom totoaba. Jej plávací mechúr je totiž v Číne žiadaný ako údajné afrodiziakum a liek. Siete používané na jej lovenie pritom ohrozujú nielen smuhu, ale aj ďalšie morské živočíchy, napísala agentúra DPA.

Boj proti lovcom smuhy je pre mexického biológa Lorenza Rojas Bracha podobný ako boj proti drogovej mafii. „Smuha nie je žiadna droga, ale pri tých cenách by ňou pokojne mohla byť,“ hovorí. Zhruba za kilogramový plávací mechúr dostanú totiž rybári až 4 000 dolárov. Cena, za ktorú sa potom mechúr predá konečným záujemcom v Číne, je ešte mnohonásobne vyššia. Pri takých výkupných sumách sa rybárom oplatí podstúpiť riziko, že budú pri love pristihnutí.

Siete odstraňujú každý deň

Smuha patrí do čeľade smuhovitých a svojím tvarom sa podobá potápačovi európskemu, známemu v gastronómii ako morský vlk. Dosahuje dĺžku až dva metre. Hoci je jej lov od roku 1975 zakázaný a oblasť severnej časti Kalifornského zálivu kontroluje mexické námorníctvo aj úrady na ochranu životného prostredia, sú noc čo noc rozmiestnené nové a nové siete.

„Bohužiaľ nové siete nachádzame každý deň,“ hovorí Claudia Olimónová, ktorá pracuje pre organizáciu, ktorá sa snaží nelegálne rozhodené siete odstraňovať. Ona a jej spolupracovníci siete vyhľadávajú, väčšie lode ich potom odstraňujú. Len v roku 2017 tak z mora vytiahli na 50 ton sietí.

Okrem rýb a morských korytnačiek sa do sietí určených na chytanie smuhy chytajú aj ohrozené sviňuchy kalifornské, ktorých žije v súčasnosti podľa odhadov už len tridsať. Ak by sa podarilo zabrániť nelegálnemu lovu smuhy, mali by malú šancu na prežitie aj sviňuchy.

Pre rybárov je však najdôležitejší veľký úlovok. Jedna chytená smuha totiž pre mnohých z nich znamená zarobiť toľko, ako inokedy za celý mesiac. To platí zvlášť pre obyvateľov prímorského mesta San Felipe, kde je väčšina ľudí od rybolovu závislá.

Nelegálny lov ohrozuje sviňuchy

Boj proti nelegálnemu lovu smuhy môže byť nebezpečný. Pytliaci sú často ozbrojení, napádajú aj bezpilotné lietadlá, ktoré oblasť jej výskytu monitorujú a niekedy aj lode organizácií bojujúcich za záchranu ohrozených živočíchov. Mexické ministerstvo životného prostredia chce proti nelegálnemu rybolovu bojovať zvýšeným dohľadom, rovnako ako investíciou do sádok, v ktorých by sa chovali. Podľa Pabla Konietzka, riaditeľa firmy Earth Ocean Farm, ktorá už teraz smuhu chová, sú tieto ryby na umelý odchov vhodné, pretože rýchlo rastú a majú aj kvalitné mäso.

Koniec nelegálneho lovu by mohol byť poslednou šancou pre prežitie sviňúch kalifornských. Americký herec Leonardo DiCaprio vlani na stretnutí s mexickým prezidentom Enriquem Peňom Nietom osobne žiadal o lepšiu ochranu „morskej kravičky“, ako sa v španielčine sviňuchám hovorí.

Na osud týchto malých veľrýb pred časom upozornili ochrancovia životného prostredia v Mexiku i smútočným pochodom. „Nelegálny obchod s plávacúcimi mechúrmi smuhy je priamo zodpovedný za klesajúci počet sviňúch i samotnej smuhy,“ povedal vtedy riaditeľ Svetového fondu na ochranu prírody v Mexiku Jorge Rickards. „Nádej pre sviňuchy ale ešte existuje – pokiaľ však budeme konať hneď,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #pašeráci #rybári #ryba #morský vlk #sviňucha