Vedci identifikovali kríženca veľryby a delfína - velfína

Nový druh morského živočícha - hybrida veľryby a delfína - identifikovali vedci vo vodách neďaleko Havaja. Nový tvor od nich dostal meno velfín (angl. Wolphin).

06.08.2018 10:53
debata (7)
Velfín bol pozorovaný, ako pláva s kŕdľom... Foto: SITA/AP, Kimberly A. Wood
Hawaii Dolphin Hybrid Velfín bol pozorovaný, ako pláva s kŕdľom delfínov. Podľa morského biológa Robina Bairda ide o "nesmierne nezvyčajný objav" a o prvý známy hybrid medzi týmito dvoma druhmi.
Tohto velfína splodil delfín drsnozubý, ale narodil sa veľrybe druhu elektra tmavá. Oba tieto druhy sú zriedkavé a v tejto časti Tichého oceánu sú k videniu len zriedka. Preháňa sa v blízkosti ostrova Kauai, napísal spravodajský server The Times.

Velfín bol pozorovaný, ako pláva s kŕdľom delfínov. Podľa morského biológa Robina Bairda, ktorý expedíciu viedol, ide o „nesmierne nezvyčajný objav“ a o prvý známy hybrid medzi týmito dvoma druhmi.

Veľryby a delfíny patrí z hľadiska taxonómie do rovnakého rádu a sú spolu dostatočne príbuzní, aby aj ich potomkovia boli schopní ďalšej reprodukcie. Ovšem známe prípady kríženia medzi nimi sú krajne zriedkavé.

Vedci odhadujú, že až desať percent živočíšnych druhov a až 25 percent rastlinných druhov sa môže príležitostne v prírode skrížiť s iným druhom. Medzi známe hybridy patria kríženci levov a tigrov, či koní a zebier. Ich potomkovia potom môžu mať znaky, ktoré sa nevyskytujú ani u jedného z ich rodičov.

Napríklad v roku 1985 sa v oceanáriu SeaWorld na Havaji narodilo mláďa splodené kosatkou čiernou a delfínom skákavým, ktoré malo 66 zubov, zatiaľ čo jeden z rodičov má 88 a druhý 44 zubov.

Novo objavený kríženec má hlavu a šedé telo podobné matke, ale plutvy ako jeho otec delfín. Jeho pôvod vedci potvrdili s pomocou vzorky DNA a teraz sa chystajú ho ďalej študovať, sledovať priestor, v ktorom sa pohybuje a skúmať jeho správanie pod hladinou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #delfín #veľryba #morský živočích #velfín