Žralok dlhý ako autobus by naraz prehltol dvoch dospelých ľudí

Morská príšera Megalodon vážila toľko, čo je hmotnosť veľkej luxusnej jachty. Obrovský žralok, ktorý už pradávno vyhynul, ožil vo filme The Meg (na Slovensku sa premieta s názvom Hrozba z hlbín).

18.08.2018 10:00
Film Review The Meg Foto:
Morská príšera Megalodon znázornená vo filme Meg: Hrozba z hlbín.
debata

Hollywoodsky triler žne chválu aj kritiku, ale bez ohľadu na to, s akým dojmom divák odíde z kina, zrejme sa v ňom prebudí záujem o obludu, s ktorou sa nedajú porovnať nijaké existujúce žraloky. Odborníci na život v oceánoch prízvukujú, že megalodon bol dlhý ako školský autobus.

Ešte v polovici 17. storočia prevládal názor, že skameneliny nájdené pri morských útesoch sú fosílie jazyka drakov alebo veľkých hadov. V roku 1667 sa dánsky prírodovedec Nicolas Steno odvážil prísť s teóriou, že ide o zuby obrovského žraloka. Pomenovanie dostal podľa dvoch gréckych slov, z ich spojenia je názov megalodon, čiže veľký zub. Jeho zuby boli dlhé až 18 centimetrov.

Monštrum žilo pred mnohými stovkami tisíc rokov. „Megalodon dorastal do dĺžky 16 metrov a vážil 100 ton, čo znamená, že bol trojnásobne dlhší a iksnásobne ťažší ako najväčší existujúci veľký biely žralok,“ napísal vedecký časopis Journal of Zoology. Dosiaľ najťažší ulovený jedinec žijúceho najväčšieho druhu predátora mal 2,3 tony a dĺžku šesť metrov.

žralok, Megalodon

Megalodon mal také veľké čeľuste, že by bez problému dokázal „spláchnuť“ do seba dvoch pri sebe stojacich dospelých ľudí. Vedci pomocou počítačovej analýzy dospeli k presvedčeniu, že rozpätie čeľustí dosahovalo šírku 2,7 až 3,4 metra. Veľkému otvoru zodpovedal počet zubov: „Mal ich až 276,“ upozornila Emma Bernardová, ktorá sa zaoberá skamenelinami žralokov v londýnskom Prírodovednom historickom múzeu pre jeho webovú stránku.

„Veľký zub“ nepohrdol takmer ničím, na čo naďabil. Živil sa veľkými rybami, väčšími korytnačkami, veľrybami, požieral aj iné žraloky.

Najstaršie fosílie megalodona sú staré až 20 miliónov rokov. Monštrum vyhynulo pred 2,3 milióna rokov. Osudným sa mu stalo globálne ochladenie. "Megadolon bol závislý od tropických vôd. Poklesom teploty vody stratil svoje prirodzené prostredie,“ vysvetlilo londýnske múzeum. „Navyše ochladenie zapríčinilo, že vyhynula až takmer tretina morských živočíchov, ktorými sa tento žralok živil,“ podčiarkla Bernardová.

Pod vyhynutie megalodona sa podpísala aj dramatická zmena prostredia, kde samice rodili vyliahnutých potomkov. Ukladali ich v plytkých vodách pri pobreží, aby ich uchránili pred požieračmi v otvorenom mori. Medzi týchto lovcov patrili napríklad zubaté veľké korytnačky. Keďže klesla hladina oceánov, bezpečné skrýše zanikli.

Napínavý film o dávnovekej príšere môže v niektorých divákoch vyvolať otázku, či sa predsa len megalodon nevyskytuje niekde v gigantickej oceánskej ríši. Hŕstka vedcov to nevylučuje. „Megalodon už určite nežije. Keby taký obrovský živočích stále existoval v oceánoch, vedeli by sme o tom,“ zdôraznila Bernardová. Dodala pritom, že monštrum by sa nemohlo skrývať ani v najhlbších vodách. Tento druh teplomilného žraloka by totiž nezniesol tamojšie chladné prostredie.

debata chyba
Viac na túto tému: #žralok #MEG: Hrozba z hlbín #Megalodon