Slovinsko žije so svojimi medveďmi v mieri

Keď ešte Miha Mlakar lovil, sníval o tom, ako bude strieľať medvede. Dnes sa však tento slovinský tridsiatnik zaoberá ich pozorovaním.

20.08.2018 09:53
debata
Ilustračná fotka. Foto: SHUTTERSTOCK
medveď, medveď hnedý Ilustračná fotka.

Jeho vlasť sa totiž snaží propagovať mierové spolužitie človeka s medveďmi, píše agentúra AFP.

Slovinsko má všetky dôvody na znepokojenie: v posledných desiatich rokoch sa populácia šeliem obývajúcich jeho lesy zdvojnásobila a dosiahla tisícky. V dôsledku toho dochádza čoraz častejšie k nepríjemným stretnutiam medzi obyvateľstvom a medveďmi.

Tento jav, ako sa zdá, nijako neznepokojuje 67-ročného Ljuba Popoviča: „Keď sa stretnete s medveďom, je lepšie ustúpiť. Žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Medveď tiež dáva prednosť tomu, že sa stiahne,“ vysvetľuje tento obyvateľ obce Banja Loka na juhu krajiny, v jednej z oblastí, ktoré si medvede zvolili za svoje kráľovstvo. Hodinu cesty odtiaľto, pri obci Markovec, prepadol Miha Mlakar vášni pre medvede, ktoré ukazuje návštevníkom. Kým ich začal fotografovať, bol lovcom.

„Neviem si predstaviť tento les bez medveďov. Vďaka nim je krajina divokejšia, panenskejšia, prirodzenejšia, ako pred stovkami či tisíckami rokov,“ usudzuje.

Na pokraji vyhynutia

Populácia medveďov, ktoré boli na začiatku 20. storočia na prahu zániku, sa v Slovinsku znova množí vďaka úsiliu slovinských úradov o ich záchranu, ktoré sa začalo už v 30. rokoch.

Slovinský medveď sa dokonca stal exportným artiklom: v rokoch 1996 až 2006 bolo osem samcov a samíc zo Slovinska vypustených vo francúzskej časti Pyrenejí. V Pyrenejach dnes žije štyridsiatka medveďov. Na jeseň chce francúzska vláda vypustiť ďalšie dve hnedé medvedice, aby bolo zaistené prežitie druhu.

Malé Slovinsko s dvomi miliónmi obyvateľov má dvadsaťkrát viac medveďov než Francúzsko, kde ich prítomnosť neustále rozdeľuje obyvateľov zón, kde šelmy žijú. Podľa prieskumu z roku 2016 sa viac ako 60 percent Slovincov vyslovilo pre prítomnosť medveďov v krajine, ale želajú si, aby ich počet bol regulovaný. V posledných rokoch nebol zaznamenaný žiadny vážny incident s ľuďmi a škody spôsobené na dobytku zostali na rovnakej úrovni, hoci sa počet medveďov zvýšil.

„Sme veľmi aktívni v oblasti prevencie, aby sme zabránili konfliktom medzi ľuďmi a medveďmi,“ vysvetľuje Rok Cerne, poverený starostlivosťou o voľne žijúce zvieratá pri slovinskom úrade pre lesy.

Chovatelia dobytka dostávajú príspevky

Jednou z hlavných úloh bolo zabrániť tomu, aby medvede chodili prehrabávať popolnice, ako je to ich obľúbeným zvykom. Obecné popolnice nahradili pevné uzavreté kontajnery.

Štát chovateľom dobytka hradí až 80 percent ceny elektrických plotov, ktoré majú chrániť stáda. Straty na dobytku tiež pravidelne hradí. Vytvorené boli aj osobitné zásahové skupiny. „Keď si niektorý medveď zvykne navštevovať nejakú dedinu, skupina ho premiestni inam,“ vysvetľuje Rok Cerne.

Používa sa tiež odstrel medveďov označovaný ako „regulačný“. „Počet medveďov rastie a to dokazuje, že naše metódy odstrelu nie sú prehnané,“ vysvetľuje Cerne. Tento rok bude zastrelených 200 medveďov, dvakrát viac než vlani.

Tento prístup by mohol inšpirovať aj Rumunsko, kde sa výskyt medveďov stal taký bežný, že sa v karpatských dedinách turisti s medveďmi fotografujú. V Rumunsku žije asi 6 000 medveďov, to je 60 percent všetkých týchto šeliem v Európe. Od začiatku minulého roka zaútočili medvede na 31 osôb, predovšetkým na pastierov, z ktorých jeden zahynul. Rumunská vláda začiatkom leta predstavila plán na riešenie situácie. Okrem popolníc so zosilnenou konštrukciou chcú úrady obmedziť výstavbu v zónach, kde medvede žijú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Rumunsko #medvede #krajina #Pyreneje