V Temži pri Londýne spozorovali veľrybu, podľa ochranárov je v poriadku

V rieke Temža neďaleko britskej metropoly Londýn spozorovali v utorok zriedkavého morského cicavca - bieluhu žltobielu. Veľrybu ako prvý spozoroval ekológ a ornitológ Dave Andrews, ktorý uviedol, že sa kŕmila pri člnoch v okolí mesta Gravesend v anglickom grófstve Kent.

26.09.2018 07:46 , aktualizované: 22:04
debata (2)

Veľryba je podľa britských ochranárov v poriadku, normálne sa stravuje, pláva a potápa sa a nejaví známky žiadneho strádania. V stredu to uviedli predstavitelia Kráľovskej spoločnosti pre prevenciu krutosti voči zvieratám (RSPCA). Ochranári dúfajú, že sa veľryba vráti z Temže na more.

Cicavca natočili médiá pomocou vrtuľníkov. Britské úrady zároveň ľudí požiadali, aby sa k bieluhe nepribližovali.

Organizácia pre ochranu veľrýb a delfínov (WDC) uviedla, že bieluha žltobiela je známa svojím charakteristickým bielym zafarbením a zvyčajne sa vyskytuje viac na severe.

„Bieluhy žltobiele obývajú studené, arktické vody pri Grónsku, Špicbergoch a v Barentsovom mori… V minulosti ich bolo pri britskom pobreží spozorovaných asi len okolo 20, k výskytom však došlo pri grófstve Northumberland, Severnom Írsku či Škótsku,“ informovala.

Britská Kráľovská spoločnosť na ochranu zvierat pred krutosťou (RSPCA) uviedla, že situáciu sleduje v spolupráci s ďalšími odborníkmi, pričom na miesto vyslala bádateľov. Dodala, že je pripravená bieluhe poskytnúť pomoc, ak ju o to úrady požiadajú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bieluha